Élet-módÉtelSzékelyföldVidék

Tapasztaló – tanulási lehetőség

Kisfilmek az egészséges táplálkozás fontosságáról

A riportfilmek általános iskolás gyerekek számára készültek, hogy tapasztalati tanulási alkalmat nyújtsanak az egészséges táplálkozás fontosságáról, a helyi élelmiszerek fogyasztásáról, azok előkészítéséről.

A sorozat kélsítőinek célja, hogy a Székelyudvarhelyen, Udvarhelyszéken, vagy másutt élő gyermekek megismerjék azokat a folyamatokat, amelyek révén asztalukra kerülhetnek a környéken elkészült élelmiszerek, megszeressék és el kezdjék fogyasztani azokat.

Gál Balázs pékségében

A „tapasztalókat” eredetileg élményszerűen tervezték, kirándulással, beszélgetéssel, rajzos élményrögzítéssel egybekötve. Meggyőződésünk, hogy helyi alapanyagokból előállított termékek tudják igazán kielégíteni a környéken lakók fizikai igényeit. Tudjuk, hogy hatalmas a kínálat olcsó, messziről hozott élelmiszer termékekben, de azok a családok, akik gondolnak gyermekeik egészségére is, egészségesebb táplálékot szeretnének számukra nap mint nap feltálalni. Lassan újra kell tanuljuk a gazdaságos élelmiszerbeosztást, azt, hogy nem szabad kidobni az ételeket. Hisszük, hogy a gyermekek megértik, megérzik az élelmiszerek előállításának nehézségeit, megtapasztalják, hogy mennyi munka áll mögöttük. Ezzel tudatosítjuk bennük a munka iránti tiszteletet, az élelmiszerekkel való takarékos bánásmód fontosságát. Ugyanakkor megpróbáljuk eloszlatni a „parasztsággal” szemben kialakult tévhitet, azzal, hogy élőben találkozhatnak a gazdálkodókkal, családjaikkal. Bár általános iskolásokat hívunk a tapasztalókra, számukra is el fogjuk tudni magyarázni, hogy a helyi élelemre elköltött pénz visszajut a helyi gazdákhoz, és azok jobban termelhetnek a jövőben. Egy másik előnye a projektnek, hogy a termelőknek lesz egy visszajelzés arról, hogy mit szeretnének enni a városi gyermekek. Bízunk benne, hogy a termelők képesek lesznek innovatív termékeket előállítani, és azt kínálni a gyerekes családoknak.

Oroszhegyen

A fogyasztói társadalom térhódítása miatt egyre több udvarhelyszéki család fogyaszt olcsó, nagykereskedelmi láncokban található, nem teljesen egészséges élelmiszert. Eközben egyre több környékbeli termelő, bár jó, egészséges terméket állít elő, küzd a piacra jutással. Sokszor a rosszul megfogalmazott jogszabályok állnak a kistermelők útjában, megnehezítve a piacokon, kiskereskedelemben való értékesítést. A gyermekek is ki vannak téve a fogyasztói társadalom kihívásainak a médiából hozzájuk jutó reklámokon keresztül. Ezen kihívásokat csak reális, kézzelfogható tapasztalati élménnyel tompítani. A tapasztalók szervezése erre tesz próbát. Élmény révén juttatjuk tudáshoz az általános iskolás gyermekeket.

Megmutatjuk nekik a régió élelmiszer értékeit, megkóstoltatjuk velük, és betekintést biztosítunk a gazdálkodók életébe, az élelmiszerelőállítás folyamataiba. Abban bízunk, hogy a vasárnapi „bevásárlóközpont-látogatásokat” idővel leváltják a termelők, farmok, kisgazdaságok látogatásai, és családi programmá fejlődik ez a rendhagyó kezdeményezés.

Az udvarhelyszéki termelők felkarolásával egyértelműen meg tud erősödni a helyi gazdaság, hisz a helyi termékek vásárlása által visszaforgatódik a pénz a helyi gazdaságba. A gazdasági előnyök mellett fontos szerepe van ebben a projektben az egészséges táplálkozásnak, a helyi termékek fogyasztásának. A környékbeli közösség rá fog ébredni arra, hogy ha csökkenti a szállítás mértékét, ha tudatosabban figyel a helyi, egészséges termékek fogyasztására, akkor várhatóan jobb életminőséget tudhat magáénak.

Rugonfalván a gyümölcsfa-oltás rejtelmeibe vezették be az érdeklődőket

Idézet az eredeti pályázatból

„A gyerekeknek alkalmuk lesz megkóstolni a helyi termékeket, miután megértették azok előállítási módját, elbeszélgettek a termelővel. Ezután lehetőséget biztosítunk számukra (rajzeszközök, hely), hogy megörökítsék élményeiket, hogy aztán egy nagy közös kiállításon bemutassák szüleiknek, az érdeklődőknek. Ezen a kiállításon kóstolót tervezünk a meglátogatott gazdák termékeiből, hogy a felnőtt közönséghez is eljusson az egészséges ízvilág. A kiállítást, kóstolót szabad ég alatt tervezzük, ezzel is közelebb hozva a város lakosságát a természethez. Mintegy 80 általános iskolás gyermek számára szervezünk tapasztaló kirándulást helyi termelőkhöz. A 80 kisiskolás 80 udvarhelyi családban fogja elmesélni a tapasztalatait, ezáltal járulva hozzá azok tudatosabb életéhez. Érintettek lesznek a termelők és családjaik is, hisz fontossá válnak egy-egy napra a kilátogató diákok számára, rákészülnek a találkozóra, középpontba kerülnek és megerősítést kapnak, hogy érdemes tovább gazdálkodniuk.
Megismerik a gyerekek elvárásait, és kifejleszthetnek új termékeket. Ugyanakkor a tevékenységekben résztvevő pedagógusok számára is élményt fog jelenti egy-egy tapasztaló, hisz az iskola falai közül kimozdulva saját természetes környezetükben találkozhatnak termelőkkel. Bízunk benne, hogy a záró-kiállításon több százan megfordulnak majd. Megkóstolhatják a helyi termékeket, megnézhetik a tapasztalók során készült rajzokat és elgondolkozhatnak saját étkezési szokásaikról.
Rövid távon a tapasztalók élményszerzésként jelennek meg a célcsoport életében. Megerősítést fognak adni a termelőknek, hogy érdemes folytatni.

Közép távon abban is bízunk, hogy a farmlátogatások családi programmá válnak. Azok a családok, akiknek nincs mezőgazdasági területe Udvarhelyszéken hétvégi kikapcsolódásként ellátogatnak gyermekeikkel a közeli termelőkhöz és beszerzik tőlük a heti élelemszükségletet.

Ugyanakkor bízunk benne, hogy ha a szülők belekóstolnak a termelők életvitelébe, akár ők is kedvet kaphatnak kiskertek megművelésére, vagy besegítenek majd a gazdálkodóknak. És még az is bekövetkezhet, hogy közösen terveznek meg új élelmiszereket, amelyek a hagyományos alapanyagokból, de az új, egészséges életvitelnek megfelelően készülnek el. A Tapasztalók során meglátogatott négy termelőről és a Tapasztalókon szerzett élményekről készíttetünk négy kisfilmet, amit majd a projekt lejárta után is használni lehet, így népszerűsítve a farmlátogatásokat.”

A koronavírus-járvány azonban közbeszólt, és a tapasztaló farmlátogatásokat elhalasztottuk. Többször próbáltuk megszervezni, de mindig elkaptuk valamelyi járvány-hullámot. Végül támogatónk beleegyezett, hogy átalakítjuk a projektet, megváltoztatjuk a címét (Tapasztaló – Udvarhelyszéki gazdaságok virtuális látogatása, tevékenységeinek megtapasztalása) és a tevékenységeket. Az élő látogatásokat lecseréltük forgatói stáblátogatásokra. Így készült el az alábbi öt kisfilm a Bethlen Gábor Alap jóvoltából, a Civitas Alapítvány szakmai irányításával.

Szabó Károly felvételei

Molnár Judith

A felvételek által a csíkszeredai Gál Balázs pékségét, a gyümölcstermesztéssel foglalkozó oroszhegyi Vass család munkáját tekintheti meg az érdeklődő, aztán Rugonfalvára látogathat, ahol Gergely Levente mutatja be a gyümölcsfametszés fortélyait, Fenyőkúton a Tófalvi-család két nemzedékének útkeresésébe és életébe, Kénosban pedig Mózes Enikő sajt- és lekvár-készítő műhelyébe tekinthet be a virtuális látogató.

A riportfilmeket a következő napokban fogjuk közzétenni az Élő Székelyföld Egyesület és Munkacsoport médiafelületein.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb