KultúraSzékelyföld

A Magyar Kultúra Napja 2021

A Forrásközpont műsorkínálata

Az udvarhelyszéki rendezvények sorozatát székelyudvarhelyi művelődési intézmények és civil szervezetek idén is közösen szervezik a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont több program lebonyolításában vállalt szerepet.

Programok az online-térben

Január 18-án 18 órakor 2021 a könyvtár éve címmel online beszélgetés lesz a könyvről, olvasásról, könyvkiadásról és a könyvtárról a Városi Könyvtár Facebook oldalán, amelyen részt vesz Bartalis Izabella intézményvezető és P. Buzogány Árpád művelődésszervező.

Ezt követően, szintén január 18-án, 20 órakor újabb online eseményként a Sor alá című dokumentumfilmet tekinthetik meg Pataky Csaba rendezésében a Forrásközpont facebook-oldalán.

Pataky Csaba anyaországi filmes alkotó, a Sor alá című dokumentumfilm rendezője munkatársaival Zetelaka nagyközségben örökítette meg a katonasággal, katonáskodással kapcsolatos élményeket. Filmjük 2020-ban készült el a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont dokumentumfilmes pályázatára.

Megszólalnak a falu öregjei, elhangzanak ismert és kevesek által tudott katonanóták, és a film bemutatja az utolsó újoncsorozást, a zetelaki fiatalok sor alá kerülését is. A hangulatos események (emlékidézéstől sorozásig) megörökítése erős érzelmi hatást vált ki a mai nézőből. A rendező a felidézett korszakok hangulatát gondosan válogatott egykori fényképfelvételekkel erősíti, egy részük a székelyudvarhelyi Kováts-család fotógyűjteményéből származik.

Vetítési idő: 80 perc. A film alkotói: Pataky Csaba szerkesztő, rendező, vágó, Dózsa Márk, Fazakas Szabolcs, Fecső Zoltán operatőrök, Nyeste Péter producer, Pál Tamás szakmai tanácsadó.

Alsósófalvi események

Archív képek Alsósófalváról (szabadtéri kiállítás) – a képeket válogatta: Balázs Ödön fotográfus. Megnyitóbeszédet mond P. Buzogány Árpád. Fellépnek: Biró Boglárka (vers) és Kuron Szabolcs (népdal) alsósófalvi VII. osztályos tanulók.

Helyszín: Alsósófalva, Sükösd Ferenc Általános Iskola tornaterme. Időpont: 2021. január 19, kedd, 16 óra.

Barabás László Szikonyország eltűnőben? című néprajzi tanulmánykötetének bemutatója. A kiadványt méltatja P. Buzogány Árpád szerkesztő

Helyszín: Alsósófalva, Sükösd Ferenc Általános Iskola tornaterme Időpont: 2021. január 19, kedd, 16.30 óra.

Alsósófalvi néprajzi események a filmkockákon – felvételek dr. Barabás László néprajzkutató tulajdonából. Bevezetőt mond a filmek szerkesztője, dr. Barabás László.

Dokumentumfilm vetítés

  1. A farsang temetése Alsósófalván 1982-ben. Barabás László és Schnedarek Ervin filmje. 12 perces, fekete-fehér hangosfilm;
  2. Hajnalozás Alsósófalván. Készítette Szabó Károly, Kötő Zsolt, Barabás László, Karácsony-Molnár Erika. 10 perces videófilm 2000-ből.

Helyszín: Alsósófalva, Sükösd Ferenc Általános Iskola tornaterme. Időpont: 2021. január 19, kedd, 17.30 óra.

A rendezvényen fellép a felsősófalvi Nyírentyű Zenekar

Partnerek: Sükösd Ferenc Általános Iskola, Gyermekláncfű Néptánccsoport, Pál Lídia viseletkészítő, Fülöp Noémi tanítónő, Serényi János ny. iskolaigazgató, Fonó Hagyományőrző Néptánccsoport, Alsósófalva

További programok

A Forrásközpont partnerként kapcsolódik a Haáz Rezső Múzeum január 20-tól megtekinthető néprajzi kiállításához. A székelyudvarhelyi múzeum névadójának emlékére szervezett kiállítás részeként látható lesz a Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső akvarelljein és ceruzarajzain című kiállításból a gyulakutai-siklódi, a felsőrákosi-lövétei, a homoródalmási-lövétei, a Csík vidéki, a gyimesfelsőloki és a Gyergyó vidéki népviselet.

Móka (táncszínházi előadás)

Helyszín: Szentegyháza, Gábor Áron Művelődési Ház. Időpont: 2021. január 22, péntek, 19 óra.

Partnerek: Gábor Áron Művelődési Ház és Szentegyháza Polgármesteri Hivatala

Az eseményekre a belépés ingyenes, azonban a járvány miatti korlátozásokat figyelembe véve, kérünk minden érdeklődőt a maszkviselésre és a szabályok betartására.

A Forrásközpont közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb