Kárpát-medenceKultúraTörténelem

Charta XXI. – Temerin – KiMitTud (130.)

Trianon 100.

Régi magyar település. Dél-Bácskában. Kulturális és etnikai törésvonal közelében fekszik. Hadseregek felvonulási területe. Súlyosan megszenvedte az évszázadok során a háborúkat, a rendszer- és impériumváltozásokat. Egyébként kedvező éghajlatú, igen termékeny ez a vidék. Talán ez a volt a gond? Törökök, szerbek, horvátok, bosnyákok tartották rá igényt. Meg Bécs.

A helyzet napjainkban sem túl rózsás. Nehéz az együttélés. A kiszorítósdi talán még súlyosabb, mint Erdélyben. Az elutasítás és a bunkóság itt cirill-betűs.

Dudás Szabolcs felvétele

Nevét az 1332. évi pápai tizedjegyzék említette először, amikor plébánosának Laur. de Temerinek egy évi adófizetését említették. 1522-ben a Bács vármegyei tizedjegyzékében Themeri néven sorolták fel. A török hódoltság alatt a törökök említik 1554-ben 5, 1570-ben 13 és 1590-ben 28 adózó házzal. 1656-ban Gbelányi és Mihalek Miklós lettek Temerin birtokosai, majd 1681-ben a lévai várbeli határőrök kapták adományul, de Gbelányi és érdektársai 1682-ben új adomány címén visszakapták… Tovább

Élő Székelyföld Munkacsoport/ Charta XXI.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb