Kárpát-medencekiállításKultúraSzékelyföldTörténelemTudományVallás

Múzeumok Éjszakája és Bolyai – Erdély géniusza

Maradandó élmények kicsiknek és nagyoknak

Jól választott, aki szombaton ellátogatott a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumba. Hagyománnyá vált a székely anyavárosban is, hogy a Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton, idén június 22-én – a Haberstumpf-villában és a múzeumkertben – zajló rendkívüli eseményeket a gyerekek és szülők számára egyaránt vonzóvá tegyék a szervezők.

Délután négy órától a más években is megszokott szabadtéri gyerekprogramok várták a legkisebbeket, rendhagyónak számított, hogy a főépület termeiben hangversenyt, kiállításmegnyitót is tartottak.

A BOLYAI – ERDÉLY GÉNIUSZA című új múzeumi tárlat a klasszikus kiállítási elemeket ötvözi a korszerű muzeológiai és audiovizuális eszközökkel, illetve informatikai megoldásokkal, így a fiatal generáció számára is élvezhetővé válik, amely interaktív jellege folytán a „játszva tanulás” hatékony eszköze lehet.

Szakmai tárlatvezetéseket szerveztek, bemutatták a Székelyföld folyóirat májusi, a székelyföldi fürdőkkel és az itteni régi fürdőélettel foglalkozó lapszámát, kézművesséf, szabadtéri koncert, filmvetítés és tüzes show közül válogathatott a közönség.

A Bolyai-kiállításról

Tavaly novemberben volt kétszáz éve annak, hogy Bolyai János (1802-1860) megírta tudós apjának, Bolyai Farkasnak (1775-1856), hogy „a semmiből egy új, más világot teremtettem” – ami azt jelentette, hogy megoldott olyan kérdéseket, amelyek kétezerötszáz éven át foglalkoztatták a világ legnagyobb elméit, és lefektette a nemeuklidészi geometria alapjait. Tudjuk, milyen nehezen ismerte fel, ismerte el a világ az eredményeit, de tudjuk azt is, hogy a tavaly már az UNESCO Bolyai-emlékévet hirdetett a tiszteletére. Méltán lehetünk büszkék Bolyai Jánosra. És a felismerés folyamatában akár meg is érthetjük elméletének lényegét.

A Bolyai-relikviák jelentős részét Marosvásárhelyen a Teleki-Bolyai Könyvtár őrzi. A székelyudvarhelyi múzeum csupán egy tárggyal rendelkezik. Kevés ugyan a Bolyaikhoz köthető használati tárgy, ruhadarab, műalkotás, amit rendkezésre tudott bocsátani a Teleki-téka, viszont jelentős Bolyai János ott fellelhető kéziratos hagytéka. Ezt fel lehetett használni a multimédiás eszközökkel történő „továbbgondolás” folyamatában, ami segíti a látogatót abban, hogy megértse Bolyai zseniális eredményeit, azok fontosságát a matematika és a fizika huszadik századi fejlődésére.

A Teleki-téka partner volt abban is – mondotta dr. Miklós Zoltán igazgatzó – , hogy segített a kölcsönzésben, további tárgyakat és dokumentumokat kérhettek el az Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeumtól (Kolozsvár), a Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtártól (Kolozsvár), a Magyar Nemzeti Múzeumtól (Budapest), a Magyar Tudományos Akadémiától (Budapest), a Hadtörténeti Intézet és Múzeumtól (Budapest), az Alsó-szászországi Állami és Egyetemi Könyvtártól (Göttingen), a Smithsonian Könyvtár és Levéltártól (Washington, DC), a Hadtörténeti Múzeumtól (Bécs), az Osztrák Állami Levéltártól (Bécs), a Penn Múzeumtól (Philadelphia) a New York-i Közkönyvtár és a Művészeti Múzeumtól (Bázel).

Ez a kiállítás mostantól kezdve másfél évig lesz látogatható a Haberstumpf-villa alagsorában kialakított térben. Meg lehet többször is ekinteni, segítheti az embert abban, hogy megértje Bolyai János elméletének jelentőségét és lényegét.

A szerző felvételei

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb