KultúraSzékelyföldSzépirodalom

Marosvásárhely – Sebestyén Péter és Simó Márton közös könyvbemutatója

A StudiumHUB konferenciatermében

A két író a múlt évben már járt a Studium Prospero Alapítvány konferenciaközpontjában könyvbemutatót tartani. Jó volt találkozni a marosvásárhelyi olvasókkal! És fontosnak tartják a visszatérést is, hiszen újabb köteteik láttak napvilágot a közelmúltban.

Ft. Sebestyén Péter így ajánlja az Aranymosás című kötetét: „Hajdanán a folyók aranyhalászai egy-egy zivatar után sátrat vertek a parton és a kimert homok- és aranyszemcséket vízzel addig rázták, öblögették, tisztogatták a ferde rostán, míg a fenékre csíkokban elhelyezett gyapjúszöveten fennmaradtak az érces aranyrögöcskék. Legtöbbjük alig volt nagyobb egy gombostűfejnél. A szerző is feljegyezte, félretette, időnként egyberostálta a könyvekben, a világhálón olvasott véleménybuborékokban megosztott, hétköznapokban hallott, eredeti/ gyanús, különleges felismeréseket, melyek nemegyszer szembe mennek a hivatalos tájékoztatásban közölt „valósággal”, hogy pótolják, vagy kiegészítsék a normalitást. A könyvben található, cetlikből kimentett, rakoncátlan igazságok nemcsak aforizmák, nemcsak létkérdéseink szokatlan megfogalmazásai, gyökerükben a misztikumig nyúlnak.”

Az Ősbizalom című kötetről pedig ezt írja: „A Páduaui Szent Antal ünnepét megelőző kilenc héten keresztül, keddenként sok katolikus templomban, főként a ferenceseknél, a Szent Antal nagykilenced imádságot végzik. Ebben a kötetben a szerző a 2023-as évben, a Csíksomlyói Kegytemplomban elhangzott tematikus beszédek szerkesztett változatát teszi közzé.”

A könyvborító Siklódy Ferenc terve alapján készült

Simó Márton író, publicista, szerkesztő múlt év novemberében jelentette meg az A boldogabb ember című regényét. A kötet szerkesztője, Nagy Koppány Zsolt így hívja fel a regényre az olvasói figyemet: „A mostani „boldogabb ember” archetípusa nem a Tisza mentéről származik, hanem a Székelyföldről. Simó Márton írásaiban – főleg a regényeiben – megszokhattuk, hogy azok olyan térben és időben zajlanak, keletkeznek, amelyek sokunk számára ismerősek. Nem Udvarhelyszék, se nem Csík-, Gyergyó-, vagy Háromszék, hanem egy elképzelt miliő, ahol Kadácsfalva közelében megtalálható egy Marosbecs nevű nagyobbacska város, de olyan települések is, mint Várhely, meg Oltpad. A regényhős több létező figurából keletkezett, s a szülőfaluja, Kőalja is ott van valahol, bejelölhető ezen az elképzelt vidéken. Ha már székely – még akkor is, ha virtuális –, akkor Ábellel is rokonítható a mai Gyurka.”

Az eseményt a StudiumHUB konferenciatermében tartjuk – Bolyai tér 15. – , 2024. április 18-án, csütörtökön, 18 órai kezdettel. A szerzőkkel Nagy Miklós Kund író, újságíró, szerkesztő beszélget. Az est házigazdája Nagy László, a Marosvásárhely Bolyai-téri Unitárius Egyházközség lelkésze.

A találkozó alkalmával a szerzők dedikálnak.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak!

Kapcsolódó:

Sebestyén Péter két új könyvéről

Aranymosás

Simó Márton boldogabb embere

Regény az értelmes életről

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb