ErdélyFotóFotóművészet

VIII. Brassaï Sajtófotó-pályázat

Eredményhirdetés

Az 1899-ben Brassóban született Halász Gyula budapesti és berlini képzőművészeti tanulmányok, majd első világháborús részvétel után 1924-ben érkezett Párizsba, ahol édesapja a Sorbonne-on tanított. A Montparnasse éjszakai életét fotózta, immár Brassaiként szerzett nevet a párizsi elitben és a művészvilágban, amelynek életét ugyancsak megörökítette.

Brassaï – francia nyelvterületen, illetve világszerte így ismerik – , barátai között tartják számon többek között Picassot, Dalit, Matisse-t, Alberto Giacomettit. Kevesen tudják, hogy az akkori párizsi graffitikről is könyvet adott ki, bizony az az utcai falművészet, amelynek a mai fiatalok leginkább az angol Banksyt ismerik el képviselőjének, már az első világháború után megjelent a francia fővárosban a maga csípős humorával és éles társadalombírálatával.

A híres fotóművész 1984-ben hunyt el, eredeti felvételei ma a világ nagy múzeumainak féltett kincsei és visszatekintve életművére, volt tehát amire alapoznia a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE), amikor fotópályázatait a Brassai nevével fémjelezte. Az ötlet 2015-ben született meg, és nem véletlenül, hiszen az ezredforduló után jól érezhetővé vált, hogy az internet világában a vizuális tartalmak egyre inkább előtérbe kerülnek, függetlenül attól, hogy milyen minőséget takarnak.

Véglegesült a MÚRE legutóbbi Brassai Sajtófotó-pályázatának eredménye. A zsűri döntése a Huszár Szilamér által készített alábbi videón tekinthető meg:

Minden pályázónak köszönik a részvételt, gratulálnak az eredményekhez. Ugyancsak köszönetüket fejezik ki a szervezők a zsűri tagjainak a több mint félezer kép igényes értékeléséért.

A díjazott és a zsűri által elfogadott képekből hamarosan vándorkiállítást állítanak össze, valamint az év folyamán az anyagot album formájában is közre szeretnék adni.

A MÚRE közlése nyomán

www.mure.ro

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb