ErdélyKultúraSzépirodalomTörténelem

Megjelent a VÁRAD júliusi száma

Lapszemle

Most került ki a nyomdából az irodalmi, művészeti, kulturális, társadalmi, tudományos folyóirat ez évi 7. száma, ami száz oldalon kínál olvasni- és látnivalót. A július havi Váradot Siska-Szabó Hajnalka aradi festőművész legutóbbi munkái illusztrálják, az alkotót Pataky Lehel Zsolt volt nagyváradi újságíró mutatja be.

A Restitutio in integrum rovat ezúttal Csávossy György (1925–2015) két, nyomtatásban eddig meg nem jelent versét hozza előtérbe. Először közöl a Váradban a kiváló vajdasági költő, Tari István, egyszerre öt verset. Füzesi Magda kárpátaljai költő kivételesen egy rövidprózát kínált közlésre. Verset olvashatunk még a kovásznai Czilli Aranka, a budapesti Debreczeny György és az érmihályfalvi Szilágyi Ferenc Hubart jóvoltából.

A friss lapszám címoldala

Novellát Zentai László (Az utolsó lélegeztetőgép) és Lőrincz György (Kuron Anna balladája) közöl a friss lapszámban, további rövidprózákat pedig Juhász Zsuzsanna, Kovács-Széles Andrea, Tóth Ágnes és Wessely Gábor. Különös olvasmány Derzsy-Ben Ond Szúrós tekintet kedvetlen emberektől című írása.

A művelődéstörténész Fülöp László ezúttal egy 17. századi titokzatos közszereplőről ír Váradi Gyulai István és portai követsége címmel. Kégl Ildikó a marosvásárhelyi Szentgyörgyi László legújabb novelláskötetét recenzálja (A Bús Tehén besúgója), Lőrincz József pedig a Mosolyváltás című antológiát, ami kortárs udvarhelyszéki szerzők humoros írásaiból készült.

A júliusi Váradban két „zenés interjú” is olvasható: az egyiket a dzsesszmuzsikus Sárik Péterrel, a másikat a rockzenész Pataki Attilával, az Edda Művek frontemberével készítette Tóth Hajnal. Szintén ő tudósít Lipcsei Márta Improvizáció című legfrissebb verseskönyvének bemutatójáról. Fried Noémi Lujzának a Summatio című fotókiállítás megnyitóján, az idei Szent László Napokon

elhangzott méltatása is olvasható a friss lapszámban, amelyből ezúttal sem hiányzik Barabás Zsuzsa klasszikus keresztrejtvénye; megfejtésének beküldésével előfizetést lehet nyerni.

A kiadvány újságosbódékban, könyvesboltokban vásárolható meg, előfizetéséről itt lehet érdeklődni: varadszerkesztoseg@gmail.com. A korábbi lapszámok a Varad.ro honlapról tölthetők le.

www.varad.ro

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb