EgyházFotóKárpát-medenceNéprajzNéptáncSzékelyföld

Idén is megszervezik az Udvarhelyszék Népviseletben találkozót

Udvarhelyi és kisrégiós seregszemle egyaránt lesz

Székelyudvarhelyen, a Benkő József utcában található Inkubátorházban került sor arra a megbeszélésre, amelyet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) munkatársai hívtak össze, hogy egyeztessenek azokkal a szakemberekkel és községi vezetőkkel, akik az érintett régiók képviseletében jöttek el a tanácskkozásra.

A harisnya viselésének kiváló alkalma volt a Sóvidék Népviseletben IV. találkozó is –
Szabó Károly felvétele

Hasonlóan a tavaly először megszervezett Udvarhelyszék Népviseletben címet viselő találkozóhoz, az NSKI, partnereivel közösen idén is meghirdeti ezt a seregszemlét. A tervek szerint erre az eseményre 2024. október 12-én fog sor kerülni. Előtte két héttel – szeptember 28-án vagys 29-én – azonban „kisrégiós” találkozókat tartanak: Keresztúr-fiúszékben, a Gagy-mentén, a Nagy-Küküllő mentén, az udvarhelyszéki Viharsarokban, a két Homoród-mentén, az Udvarhelyszéki-Havasalján, a Nyikó-mentén és a Sóvidéken.

Mihály János történész, az NSKI munkatársa, programfelős, aki tulajdonképpen ezeknek a találkozóknak az ötletgazdája, elmondta, hogy két héttel a székely anyavárosban tartandó nagyobb esemény előtt tartják a kisrégiókban is a találkozókat. Ebben az évben Nagygalambfalva községközpont, Bögöz községközpont, Oroszhegy falu, Korond község maga, Korond falu, Kobátfalva, Lövéte lesznek a házigazdák.

Két jelenlevő polgármester: Gyerkó Levente (Nagygalambfalva) és Ülkei Zoltán (Bögöz)

A mostani tervek szerint szeptember 28-án, szombaton, illetve szeptember 29-én, vasárnap képzelik el a regionális seregszemlék megtartását. Azért különítették el a szombati és a vasárnapi időpontokat, hogy a lelkészeket ne akadályozzák a vasárnapi istentiszteletek megtartásában. Abban az esetben, hogyha egyházilag homogén faluról van szó ez nem gond, viszont azokban a községekben, ahol 2-3 történelmi magyar felekezet működik, sokkal alkalmasabb a szombati időpont kiválasztása.

Orbán Balázs politológus, az NSKI munkatársa hangsúlyozta, hogy a pályázati keret elégséges arra, hogy létrejöjjön az Őseink viseletben címet viselő kiállítás – amely a közösség tulajdonában marad – és egy-egy, a régió viseletét és helytörténetét érintő alkalmi kiadvány, annyi példányban – 300-500 – , amennyit az érintett közösség igényel. Mivel folyamatos áremelkedések vannak, tisztelettel kérik a vendéglátó polgármesteri hivatalokat, az érintett falvakban élő civileket, vállalkozókat, hogy lehetőségeik szerint támogassák ezt a programot, vegyenek részt anyagiakkal is annak lebonyolításában, hiszen az autentikus népviselet, a viseletdarabok használata, ismételt betagozódása az életünkbe igen fontos eleme a mi székely identitásunknak, az „itthonérzetünknek”.

Király Betty (Siménfalva községből), Vass-Páll Melinda (Oroszhegy községből) és Ravasz Levente (Korondról), valamint Mihály János, a főszervező, az NSKI megbízásából egyeztetett

A továbbiakban Mihály János elmondta, hogy a megyei tanács részéről Bíró Barna Botond – a frissen megválasztott elnök – is magáénak érzi a rendezvényt, támogatja annak létrejöttét, a hagyomány folytatását, és viseletbe öltözve jelen lesz majd helyenként, illetve a székelyudvarhelyi központi rendezvényen is.

A program minden helyszínen a megszokott rend szerint fog zajlani – amelyet a bejáratott módon évek óta ismerhetünk – , akár szombaton, akár vasárnap tartják: délelőtt 10.00 és 10.55 között gyülekező egy jelképes helyszínen – tájház, parókia udvara, főtér stb. – ahonnan a küldöttségek – hagyományos akusztikus, népi, a helyre jellemző zene kíséretében – énekszóval felvonulnak a kijelölt templomhoz az ökumenikus istentiszteletre, majd azt követően megközelítik a helyszínt. Az ünnep további helye lehet kultúrház, szabadtér, sátor – ez községenként változhat – , ahol megnyitják az Őseink viseletben című kiállítást. Ezt követően üdvözlőbeszédek hangzanak el Szász Jenő, az NSKI elnöke, a helyi vezetők részéről, avatott szakemberek bemutatják a hely férfi-, női- és generációs népviseleteit, majd következik a küldöttségek 5-10 perces rövid szemléje. A vendéglátó település rövid – helyi táncokat, jelenetet, verseket, népdalokat bemutató – előadása, esetleg a résztvevők köréből érkező önkéntes, adhoc produkciók következnek, majd 17.00 óra környékén közebéd, közös éneklés és tánc zárja az események sorozatát.

Parajdi csoportkép (2023) – Farkas Antal felvétele

Amennyiben igény mutatkozik, akkor a rendezvény főhelyszíne környékén népműszeti standok üzemelnek, amelyeken a helyi értékeket bemutató alkotók és a viseletkészítők találkozhatnak azokkal, akik szeretnének megfelelő ruhadarabokat, kiegészítőket beszerezni. Ha úgy alakul, akár egy-egy ilyen esemény tapasztalatcsereként is szolgálhat a népi szabók, varróasszonyok, kalap- és csizmakészítők, vagy más mesterek számára.

Felvonulás Székelyudvarhelyen – előle a székelykeresztúri Lelkes zenekar, mögöttük Szász Jenő, az NSKI elnöke, jpbbszélen Bíró Barna Botond, akkor még HargitaMegyet Tanácsának alelnökeként vett részt az udvarhelyszéki találkozón (2023) – Simó Márton felvétele

Ha olyan a hangulat, bármelyik helyszínen átalakulhat ez a rendezvány közös mulatsággá, hiszen a közebéd alkalmas a baráti beszélgetésekre, a tapasztalatcserére és a program továbbgondolására egyaránt.

Az NSKI és partnerei azt tervezik, hogy az ilyen típusú találkozókat folytatjuk, bővtjük, mindannyiunk örömére és a hagyományaink megtartására.

Farkas Antal felvétele Parajdon készült (2023):

Fülöp Edmund felvétele Alsósófalván készült (2021):


Az időpontok változhatnak!

Amennyiben a romániai államelnökválasztások befolyásolják a rendezvényt – hiszen sok helyen a kultúrházak választási körök helyszíneként szolgálnak – , akkor jelezni a fogjuk az időpontok módosulását, de ez nem fogja ellehetetleníteni ezt az elképzelést. A községekben szervezett találkozók egy-két héttel, korábbra-későbbre átütemezhetők.

A mostani tanácskozásról a szerző, Simó Márton készített felvételeket.

Élő Székelyföld Munkacsoport

www.nski.hu

Farkas Antal felvétele Székelyudvarhelyen készült (2023):

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb