CivilszféraÉlet-módközösségépítésSportSzékelyföld

Arkum Alapítvány: „A közösségi értékeink megerősítéséért!” – ezúttal kosárlabda-bajnokság szervezését kezdeményezik

Közlemény

Az 1997-ben alapított és azóta is tevékenykedő Arkum Alapítvány küldetése a tavalyi évtől kezdődően átalakult. Az alapítvány eredetileg egyéni kérésekkel foglalkozott, mára azonban a közösségépítő kezdeményezésekre helyezte át a hangsúlyt. Küldetésünk túlmutat a hagyományos jótékonyságon; olyan projektek megalapozására törekszünk, amelyek Székelyudvarhely kulturális gazdagodását, népi hagyományaink megismertetését és megőrzését szolgálják.

Megemlítendő a kulturális tevékelységeik közül a Legprímább Polgár-díj, amellyel ezidáig tizenhárom alkalommal  értékelték a székely anyavárosban élő kiemelkedő személyiségeket.

Az Arkum Alapítvány szervezésében 2023. április 12-én, a székelyudvarhelyi városi Művelődési Ház Koncerttermében díjazták a Legprímábbakat. A tavalyi díjazottak a lenti képen láthatók. Legprímább sportoló címmel Györgydeák Apor (j2) teqball-világbajnokot tüntették ki, a Legprímább művészként Zavaczki Walter Levente (középen) szobrászművészt jutalmazták, a Legprímább pedagógus címet ezúttal a Móra Ferenc Általános Iskola pedagógusa, Kovács Ágnes (j3) vehette át, a Legprímább orvos címmel dr. Pelok Benedek-Györgyöt (b3), a Székelyudvarhelyi Városi Kórház neurológiai osztályának vezető főorvosának munkáját ismertél el, míg a Legprímább Polgár címet Hegyi Sándor (b2) nyugalmazott református lelkész vehette át. – Fotók: Arkum Alapítvány/ Dávid Botond

„A közösségi értékeink megerősítéséért!” jelmondattal, s a mögöttes tartalom felvállalásával az Arkum Alapítvány büszkén jelentette be idei kiemelt programját: az elemi iskolások, 5-8 osztályos diákokra szabott kosárlabda-bajnokság megszervezését és bonyolítását.

A sport, különösen az olyan szervezett versenyek formájában, mint ez a kosárlabda-esemény, a közösségfejlesztés sarokköveként szolgál. A sportnak sokrétűek az előnyei, nemcsak a fizikai és lelki egészség, hanem az erős, összetartó közösségek kialakulásának elősegítése szempontjából is. Ezért az alapítvány erőfeszítéseit a sport jelentőségének előmozdítására fordítja a diákok életében, azzal a céllal, hogy egy jobban összekapcsolt és egészségesebb életteret hozzon létre számukra.

A sportesemények lehetőséget biztosítanak a fiataloknak arra, hogy interakcióba lépjenek, együttműködjenek és kapcsolatokat építsenek különböző iskolákba járó társaikkal. Ezek az interakciók megalapozzák a befogadó közösségeket, ahol a csapatmunka és az együttműködés lép színre. Egy olyan városban, ahol a kosárlabda talán nem a legnépszerűbb sportág, ám elkötelezetten igyekeznek reflektorfénybe állítani ezt a dinamikus és magával ragadó játékot.

„A kosárlabda a fizikai előnyein túl olyan sport, amely összehozza az embereket. A cseleken, passzokon és dobásokon keresztül barátságok szövődnek, a csapatmunka csiszolódik, és a közösségek erősödnek. Hiszünk abban, hogy a kosárlabda népszerűsítésével nem csupán egy játékot mutatunk be, hanem egy olyan platformot is biztosítunk, ahol a diákok értékes készségeket sajátíthatnak el. Bajnokságunk több mint két hónapon át tart, ami jóval több, mint néhány napos mérkőzés. Szándékosan terveztük így, mert megértettük, hogy a valódi kapcsolatok idővel épülnek ki. A heti mérkőzéseken keresztül nyolc fiúcsapat és hat lánycsapat résztvevői nem csak versenyezhetnek, hanem jobban megismerhetik egymást” – nyilatkozták az alapítványi program létrehozói és szervezői a pénteken, március 1-én tartott sajtótájékoztatójukon.

Majd így folytatták: „Ez a verseny nem csak a sportról szól. Hiszünk az iskolák közötti egészséges rivalizálás erejében, amely arra  ösztönzi a diákokat, hogy kiválóságra törekedjenek, miközben a résztvevők között a bajtársiasságot erősíti. Azt szeretnénk, hogy a diákok ne csak egy trófeával távozzanak, hanem maradandó emlékekkel és barátságokkal.”

A kosárlabda-szövetségektől független bajnokság szervezésében Szabó Attila, a fiatal tehetségek gondozása iránt elkötelezett sporttanár áll az élen. Ugyanakkor minden iskola sport oktatója döntő részt vállal az diákok felkészítésében és iskolán belüli szervezésben, valamint az edzésekben. Köszönet illet minden egyes oktatót a befektetett munkáért és a segítségéért!

Szabó Attila megkeresésére nyolc iskola fogadta nyitottan a kezdeményezést, és legtöbbnél úgy egy-egy fiú-, mint egy-egy lánycsapat is benevezett. A bajnokság anyagi támogatását tekintve az Arkum Alapítvány egyénileg vállalja az összes felmerült költségat, amely összeségében hozzávetőlegesen mintegy 35.000 lej értékű.

Az iskoláknak névvel és logóval ellátott, egyéni színű mezeket már átadták az Alapítvány aktivistái, melyekben évente játszhatnak majd a diákok ezen a bajnokságon.

A résztvevők egészsége és jóléte elsődleges fontosságú, így minden benevező csapat tagja egészségügyi jóváhagyás után csatlakozhat, léphet pályára, és minden egyes mérkőzésen kijelölt egészségügyi szakember lesz a helyszínen.

Az idei verseny március 4-én startol, és április 22-én dobják majd az utolsó kosarakat. A bajnokságot a Marin Preda Elméleti Líceum tornatermében tartják, amely most kiválóan megfelel a célnak, de tovább tervek vannak a jövőre nézve; az elkövetkező években szeretnének egy nagyobb helyszínt biztosítani, hogy a családok, barátok, osztálytársak és szurkolók élőben is szurkolhassanak a csapatoknak. A bírókat, akik idősebb, tapasztalt diákok – egyetemi hallgatók – gondosan válogatták ki, hogy biztosítsák a tisztességes játékot és a sportszerűséget, és ezzel a nagyobb korosztály már az induláskor is kiveszi részét a bajnokságból. Mint minden megmérettetés végén, díjazzák a dobogós fiú és lány csapatokat, lesz majd kosárkirály – úgy a fiúk, mint a lányok közül – egy vándorkupát bocsátanak útjára, ami az összességében legjobb helyezést elérő csapat iskolájában díszeleg majd a következő évi bajnokság végéig.

A heti frissítéseket a meccsek állásáról és az izgalmas pillanatokról az Arkum Alapítvány weboldalán, illetve a saját Facebook-oldalon teszik közzé.

Mindenkit arra bátorítanak, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez!

www.arkumalapitvany.ro

„Az Arkum Alapítványnál hiszünk a sport egyesítő, inspiráló és tartást adó erejében. Így felkérjük a régió cégeit, hogy ki-ki alapítványán és lehetőségén keresztül csatlakozzon ehhez az izgalmas vállalkozáshoz, amely a sporton keresztül támogatja a fiatalok fejlődését. Azzal, hogy ma befektetünk a fiataljainkba, erősebb, ellenállóbb közösségeket építünk a holnap számára. Illetve azzal, hogy minél többen csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez, annyival színesebb lesz a sportágak palettája, amelyet a diákok kipróbálhatnak, s amelyben felfedezhetik tehetségük és elkötelezettségük a sport és a közösségük iránt, pár év elteltével pedig akár a Legprímább Polgár kitüntetések gazdája lehet egy­-egy élsportoló, aki a városi bajnokságokon kóstolt bele a mérkőzésekbe. Izgalmas és emlékezetes kosárlabda bajnokságra számítunk, ahol barátságok szövődnek, készségek csiszolódnak és közösségek erősödnek a sportszerűség és a barátság útján” – fogalmazták meg hitvallásukat nyilatkozatuk befejezéseként a kezdeményezők.

Mi is sok sikert, együttműködési hajlandóságot, örömet kívánunk ehhez a szép kezdethez!

Orosz-Pál Levente, az Arkum Alapítvány elnökének közlése nyomán 


Kapcsolódó:

A bajnokság rendje

8 fős csoport
1. forduló: 2-1, 3-4, 6-5, 7-8
2. forduló: 1-3, 2-4, 5-7, 6-8
3. forduló: 4-1, 3-2, 8-5, 7-6
4. forduló: 5-1, 6-2, 7-3, 8-4
5. forduló: 1-6, 2-7, 3-8, 4-5
6. forduló: 1-7, 2-8, 3-5, 4-6
7. forduló: 8-1, 5-2, 6-3, 7-4

1. Forduló: 2024. március 4.
2-1, 3-4, 6-5, 7-8
15.15 Refi-Tamási Áron
16.05 Refi-Tamási Áron
16.55 Orbán Balázs-Bethlen Gábor
17.45 Orbán Balázs-Bethlen Gábor
18.35 Benedek Elek-Móra Ferenc
19.25 Palló Imre-Marin Preda

2. Forduló: 2024. március 11.
1-3, 2-4, 5-7, 6-8
15.00 Marin Preda-Benedek Elek
15.50 Palló Imre-Móra Ferenc
16.40 Palló Imre-Móra Ferenc
17.30 Bethlen Gábor-Refi
18.20 Bethlen Gábor-Refi
19.10 Orban Balázs-Tamási Áron
20.00 Orban Balázs-Tamási Áron

3. Forduló: 2024. március 18.
4-1, 3-2, 8-5, 7-6
15.15 Tamási Áron-Bethlen Gábor
16.05 Tamási Áron-Bethlen Gábor
16.55 Refi-Orbán Balázs
17.45 Refi-Orban Balázs
18.35 Móra Ferenc-Marin Preda
19.25 Benedek Elek-Palló Imre

4. Fordulo: 2024:03.25
5-1, 6-2, 7-3, 8-4
15.15 Orbán Balázs-Palló Imre
16.05 Orbán Balazs-Palló Imre
16.55 Bethlen Gábor-Marin Preda
17.45 Refi-Benedek Elek
18.35 Tamási Áron-Móra Ferenc
19.25 Tamási Áron-Móra Ferenc

5. Fordulo: 2024. április 8.
1-6, 2-7, 3-8, 4-5
15.15 Marin Preda-Orbán Balázs
16.05 Palló Imre-Refi
16.55 Palló Imre-Refi
17.45 Benedek Elek-Tamási Áron
18.35 Móra Ferenc-Bethlen Gábor
19.25 Móra Ferenc-Bethlen Gábor

6. Forduló: 2024. április 15.
1-7, 2-8, 3-5, 4-6
15.15 Benedek Elek-Bethlen Gábor
16.05 Palló Imre-Tamási Áron
16.55 Palló Imre-Tamási Áron
17.45 Móra Ferenc-Orbán Balázs
18.35 Móra Ferenc-Orbán Balaás
19.25 Marin Preda-Refi

7. Forduló: 2024. április 22.
8-1, 5-2, 6-3, 7-4
15.15 Refi-Móra Ferenc
16.05 Refi-Móra Ferenc
16.55 Tamási Áron-Marin Preda
17.45 Bethlen Gábor-Palló Imre
18.35 Bethlen Gábor-Palló Imre
19.25 Orbán Balázs-Benedek Elek

Megjegyzés: feketével jelölt mérkőzések: fiúk; pirossal jelölt mérkőzések: lányok.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb