ErdélyTörténelem

175 éve történt a nagyenyedi vérengzés

Osztrák felbujtás hatására következtek be a tragikus események

A nagyenyedi vérengzés során hozzávetőleg 800 magyar lakos vesztette életét. Más források szerint 600 és 1000 közötti az áldozatok száma, akiknek többsége védtelen magyar, jórészt idős ember, asszony és gyermek volt. A garázdálkodó románok kirabolták és utána felgyújtották Nagyenyedet.

Minden valószínűség szerint Axente Sever és Simion Probu Prodan utasítására törtek a városra a felkelők, s egyáltalán nem véletlen, hogy az osztrák hatóságok végül ártatlannak találták a felbújtókat. a korabeli források szerint (további körülbelül ugyanennyi halálra fagyott menekülés közben); a rombolásban elpusztult a város nagy része, beleértve a református kollégium épületeit, könyvtárát és felszerelését.

A Vártemplom Nagyenyed központjában (1907) – Fotó: Fortepan

„Nem nagyon szoktunk mi, románok a más népcsoportok ellen elkövetett mészárlásokról beszélni, és nem is illik hozzánk, mert elrontja az egyik olyan nagy gonddal épített mítoszt, amely szerint a román szelíd és ártalmatlan nép. Meg kell tennünk azonban a lelkiismeretünk vizsgálatát, és vállalnunk kell történelmünk kevésbé kellemes részét is. Főleg nekünk erdélyi románoknak kötelességünk ez az önvizsgálat” – írja a józan és transzilvanista elkötelezettségű Tudor Duică, kolozsvári civil aktivista A nagyenyedi mészárlásról című publicisztikájában.


Kapcsolódó

Amikor Isten alszik

Az oláhok rémtetteiből

Véres Nagyenyed

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb