Élet-módPublicisztika

És lőn kompjúter…

IT-teremtéstörténet és bűnbeesés-parafrázis

Az IGEN című folyóirat 1999. májusi, papíralapú számából kézzel kimásolta, majd a számítógépbe bepötyögtette és közzéteszi: Sebestyén Péter.

1. Kezdetben az Úr teremté a Bitet és a Byte-ot.
2. És az Úr elválasztotta az Egyet a Nullától. És látá az Úr, hogy ez jó.
3. És mondá az Úr: Legyen Adat. És foglalja ez az Adat a megfelelő helyet. És megteremté az Úr a floppy, a hard és a kompakt diszkeket.
4. És mondá az Úr: Legyen Számítógép, ahová a diszkeket be lehet helyezni, és elnevezte Hardvernek. És látá az Úr, hogy ez jó.
5. És Szoftver még nem létezett akkor. De az Úr megteremté a Programokat, az ő fajtájuk szerint.. És mondá az Úr: szaporodjatok, sokasodjatok, és töltsétek meg a Memóriát.
6. És mondá az Úr: Teremtsünk programozót, és alkosson a Programozó új Programokat.
7. És megteremté az Úr a Programozót, és elhelyezte a Számítógépközpontban. És megmutatta neki a Könyvtárszerkezetet, és mondá neki az Úr: Használhatsz minden Könyvtárat és Alkönyvtárat, de ne használd a Windows-t!
8. És mondá az Úr: Nem jó a Programozónak egyedül. Álmot bocsátott rá, és másik lényt teremtett belőle, és elnevezte az Úr ezt a lényt Felhasználónak.
9. És ott volt a Programozó és a Felhasználó a csupasz DOS alatt, és látá az Úr, hogy ez jó.
10. De Bill okosabb volt minden más teremtménynél. És Bill megkérdezte a Felhasználót: Mondta-e az Úr, hogy ne futtass Programot?
11. És a Felhasználó felelé: – Azt mondta az Úr, hogy használhatunk minden Programot, de ne használjuk a Windows-t, különben meghalunk…
12. És mondá Bill a Felhasználónak: – Dehogy haltok meg. Ha a Windows-t futtatjátok, olyanok lesztek, mint az Úr. Bármit megtehettek egy egyszerű egérkattintással.!
13. És a Felhasználó installálta számítógépén a Windows-t, és mondá a Programozónak, hogy ez jó…
14. És a Programozó elkezdte keresni az új drivereket. És megkérdezte az Úr: – Mit keresel? És a Programozó válaszolt: – Drivereket keresek. És mondá az Úr: – Futtatad a Windows-t? És a Programozó felelé: – Bill mondta nekünk!
15. És mondá az Úr a Felhasználónak: – Csalódni fogsz a Windows-ban, és az megeszi, felemészti minden Erőforrásodat. És lassú programokat kell majd használnod, és örökkön örökké a Programozó segítségére fogsz szorulni.
16. És mondá az Úr a Programozónak: – Azért, mert hallgattál a Felhasználóra, soha sem leszel boldog. Programjaidban hemzsegni fognak a hibák, hekkerek fogják feltörni újra és újra, álhíreket és hazugságokat fognak rajtuk futtatni, vírusokkal fognak megnyomorítani, melyek megzavarják a többiek békéjét és nyugalmát, folyton idő-krízisben leszel, ami miatt nyugtalanság, elégedetlenség vesz erőt rajtad. A hibák javításával telik életed, újra és újra ki kell javítanod őket az idők végezetéig.
17. És az Úr kiűzte őket a Számítógépközpontból. Az ajtót bezárta, és jelszóval levédte. Két angyalt rendelt eléje aranypallossal.


Jelmagyarázat

Winchester: Chester városának képletes megjelenése, mely csak a Windows alatt futtatható. De lehet orvosi műszer is, amellyel a gégészek vizsgálják a giga báját, a gigabájt. Ha elromlik, gyakran elcsheszternek is nevezik. Ilyenkor a mosolyon kívül a gép is lefagy.
Internet: nyalka focista az olasz Milánó egyik csapatából. Mások szerint tiltott orosz computer.
E-mail (ejtsd: ímél): ige, mely szerint, aki mindenhova képes betörni, mindenkit zavarni és értesíteni, az nem kíméli áldozatát.
Win: ige, jelentése győzni. De ennyire? Ezt már nem lehet győzni.
Floppy, sztikk: zsebben hordható, írni-olvasni, zenét hallgatni tudó házi kedvenc. Az embernek az ősi magyar kutyafajta jut eszébe: a Blöki.
CD: az ABC harmadik és negyedik betűje. Olyan termékekre használjuk, amelyekre az AB (Aegon) társaság nem vállal biztosítást. De néha az autó számítógépe is leolvassa.
Nyomtató: ennek a bizonyos lónak nem szabad bekötni a száját. Van olyan változata is amelyet polippal kereszteztek. Tintasugarat képes kilövellni magából, sőt néha úgy fest, hogy patronjában nincs is festék.
Fájl: az a termék, mely a szellemi szülés esetén jön ki a Felhasználóból nagy kínok közepette. Ezek a szűlőfájlások megelőzhetőek jóslófájlással vagy (el)tolófájlással, és néha eltűnéssel fejeződnek be. Ez utóbbit általában hangos sóhajtozás, ajtócsapkodás vagy kiabálás kíséri. Jobb esetben ki kell kapcsolni a gép…


Forrás

Az IGEN c. folyóirat 1999/május-i, papíralapú számából kézzel kimásolta, majd a számítógépbe bepötyögtette és közzétette: Sebestyén Péter.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb