Élet-módÉpítészetKultúraSzékelyföld

Petek – Tájházasok szakmai találkozója

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében

Hargita megyei tájházvezetők, néprajzi gyűjtemények kezelői számára szervez szakmai találkozót immár tizenötödik alkalommal a Forrásközpont.  November 7-én, kedden a Tájházak és néprajzi gyűjtemények szerepe Hargita megyében elnevezésű szakmai tanulmányúton Petek gyűjteményét látogatják meg a
szakemberek.

A Miklós nagyszülők egykori otthonában berendezett gyűjteményt Kerekes Edit nyugalmazott pedagógus mutatja be. A falu Kiss Júlia táncolóházában ezt követően pedig fellép a petki asszonyok kórusa, a résztvevőknek a helyi, gazdagon díszített népviseletet Kerekes Edit ismerteti.

Falurészlet (2015)

A rendezvény szervezői: a Hargita Megye Tanácsa által fenntartott Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a gyűjteménytulajdonos Kerekes Edittel, anyagi támogató a Communitas Alapítvány.

A program

9.00 – Indulás Székelyudvarhelyről, a Forrásközpont (1918. december 1 utca 9. sz., Merkúr üzlet mellett) közeléből, a buszmegállóból autóbusszal;
10.00 – a résztvevők köszöntése, a petki tájház megtekintése Kerekes Edit kalauzolásával;
11.00 – a petki asszonykórus fellépése és népviseleti bemutató a petki kultúrotthonban, fűszersó készítése Szallós Kis Judittal.

Visszatérve Székelyudvarhelyre, a Forrásközpont székhelyén a résztvevők ez alkalommal megtekintik Fábián Kornélia Hargita megye tájházai című, 2022-ben készített dokumentumfilmjét, mely a csíkszentdomokosi Majorchik Irén tájházát, Nagy Imecs Zsuzsa küküllőkeményfalvi hagyományos portáját, a kászonújfalvi Szent Miklós Tájházat, a bögözi Illyés Borbála és Illyés Emőke székelyruha gyűjteményét és a Kányádi Ilona és édesanyja, Kányádi Lenke Vilma által Nagygalambfalván létrehozott Kézműves Házat mutatja be.

A szakemberek számára a részvétel ingyenes. A gyűjtemény látogatása a szakmai találkozó alkalmával minden érdeklődő számára szintén ingyenes. Részt venni csak előzetes bejelentkezés alapján lehet, a 0745-381420-as telefonon meg a buzoganyarpad@yahoo.com postafiókon 2023. október 30-ig, kedden 13 óráig.

A Forrásközpont közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb