ErdélyképzőművészetKultúra

Székelyudvarhely – Kiállítás Nagy Pál grafikáiból

A kiállítás a Képtárban tekinthető meg

Az alkotó rendkívül gazdag grafikai munkásságát bemutató kiállítására várják az érdeklődőket a Haáz Rezső Múzeum Képtárában – Kossuth Lajos utca 42. – , ahol az október 25-i megnyitó eseményt követően a tárlat 2024. január 12-ig tekinthető meg, hétköznapokon 9–16 óra között.

Nagy Pál (1929-1979) grafikus, festő, művészeti író munkássága mélyen beivódott az erdélyi magyar kulturális köztudatba. Annak ellenére, hogy tragikus váratlansággal hunyt el, életműve kerek, egész és évtizedek múltán is meghatározó mérföldkő.

Nagy Pál fiai – Nagy Kemény Géza és Vécsi Nagy Zoltán -, középen dr. Szücs György művészettörténész a megnyitóünnepségen

Művészeti tanulmányait a marosvásárhelyi Városi Festőiskolában kezdte. Mesterei: Aurel Ciupe, Bordy András. Később 1948-49-ben a Magyar Művészeti Intézetben, majd 1950-1952 között a kolozsvári Képzőművészeti Főiskolán tanult. Mesterei: Kovács Zoltán, Miklóssy Gábor. Fontos megjegyezni ilyenkor, hogy a marosvásárhelyi Képzőművészeti Középiskola tanára volt 1952-1976 között, ahol számos tehetséggel megáldott fiatal életútját, pályakezdését egyengette, indította a művészeti egyetemek és főiskolák, az egyéni alkotói életutak felé. Egyéni és csoportos kiállításokon rendszeresen bemutatta munkáit Romániában és Magyarországon is. A Velencei Biennálén szerepelt egy alkotása 1956-ban. Közgyűjteményben a többi közt Marosvásárhelyen, a Városi Múzeumban találhatók meg munkái.

A Székelyudvarhelyen most kiállított grafikák egy része közismert alkotás, szerepeltek különböző kiadványokban, évfordulós események látványelemeiként vannak jelen az erdélyiek emlékezetében, de van ennek a mostani összeállításnak egy olyan rétege is, amely a kevésbé ismert, a család és a rokonok, a közeli barátok gyűjteményében maradt fenn. Sokat segíthet ez a grafikai tárlat a teljes Nagy Pál életmű megismerésében és beágyazódásában.

A kortárs, Székely János (1929-1992) így ír az alkotóról: „… eredetisége, küzdelmesen megtalált, mások által is felhasználható vívmánya (…) az, hogy textúrává redukálja a látványt. Őnála a struktúra is textúrává oldódik. Ha megállunk egy képe előtt, s feltesszük magunknak a legelső kérdést: mi ez? – azt felelhetjük: texturált látvány; valóságból absztrahált textúra; textúrává absztrahált látvány. Könnyű belátni most már, hogy ennek az alapvonásnak számos további következménnyel kell járnia.” (1978) A valóság textúrája. In: Egy rögeszme genézise. Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 1978. 243-245. o.


Tekintse meg a Farkas Antal kollégánk által készített videófelvételt:

Fotók: Nagy Pál Emlékoldal


Kapcsolódó:

Nagy Pál grafikáiból nyílik kiállítás

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb