KultúraTörténelem

Október 6. – Nemzeti gyásznap a teljes Kárpát-medencében

A nemzet 2001 óta hivatalosan is gyásszal emlékezik ezen a napon

Katonai tiszteletadás mellett, Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Kajári Ferenc vezérőrnagy a Honvéd Vezérkar főnőkének helyettese jelenlétében ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az aradi vértanúk emléknapján, péntek reggel az Országház előtti Kossuth Lajos téren, Budapesten.

A rendezvényen, a többi között részt vett Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (j, hátul) és Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese (j2, hátul) jelenlétében katonai tiszteletadással ünnepélyesen felvonják, majd félárbócra engedik a nemzeti lobogót az aradi vértanúk kivégzésének 174. évfordulóján az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2023. október 6-án. MTI/ Máthé Zoltán

A KEGYELET KIFEJEZÉSEKÉNT MAGYARORSZÁG LOBOGÓJA EGÉSZ NAP FÉLÁRBÓCON MARAD A NEMZETI GYÁSZNAPON.

A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz, majd félárbócra eresztését a Szózat hangjai kíséretében a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonái végezték. A ceremónián közreműködött a Magyar Honvédség Központi Zenekara, a Nemzeti Lovas Díszegység és a Gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály tagjai is.

A KORMÁNY 2001-BEN NYILVÁNÍTOTTA A MAGYAR NEMZET GYÁSZNAPJÁVÁ OKTÓBER 6-ÁT,

amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra – Aulich Lajosra, Damjanich Jánosra, Dessewffy Arisztidra, Kiss Ernőre, Knézich Károlyra, Láhner (Lahner) Györgyre, Lázár Vilmosra, Leiningen-Westerburg Károlyra, Nagysándor Józsefre, Poeltenberg Ernőre, Schweidel Józsefre, Török Ignácra, Vécsey Károlyra -, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek.

A megemlékezés a Fiumei úti sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzással folytatódik.

Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár koszorút helyez el az aradi vértanúk kivégzésének 174. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Batthyány-mauzóleumnál, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben 2023. október 6-án. MTI/ Illyés Tibor

Az MTI jelentése nyomán

ÍRÁSUNK A TOVÁBBIAKBAN FRISSÜL!

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb