EgyházKultúraSzékelyföldTörténelemVallás

Jezsuiták Erdélyben – kiállításmegnyitó Székelyudvarhelyen

A Haáz Rezső Múzeum programja

„Omnia ad maiorem Dei gloriam! – azaz: Mindent Isten nagyobb dicsőségére!” – hangzik a Jézus Társaság jelmondata immár öt évszázada. 1521-ben, a zord baszk hegyek között álló Loyola várában, egy sebesült fiatal nemes úr, Iñigo Lopez, hosszas lelki őrlődés után Istennek ajánlotta életét. Megtérése nem csupán saját életében hozott fordulópontot, hanem elindította őt azon az úton, amely a jezsuita rend 1540-es megalapításához vezetett.

A Jézus Társaság kisebb-nagyobb megszakításokkal a 16. század végétől Erdélyben is jelen volt, gazdagítva a magyar szellemi örökséget. Most pedig arra tesz kísérletet a múzeum, hogy az erőforrásokat és az eszköztárat felhasználva „meséljenek” erről a felbecsülhetetlen örökségről!

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség és a Haáz Rezső Múzeum tisztelettel hívja az érdeklődőket a MINDENT ISTEN NAGYOBB DICSŐSÉGÉRE. Jezsuiták Erdélyben című rendtörténeti kiállítás ünnepi megnyitójára.

A vendégeket köszönti: Ft. MÁRTON József székelyudvarhelyi főesperes-plébános, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala nevében köszöntőt mond: ÖLVEDI Zsolt alpolgármester. A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség képviseletében köszöntőt mond: Exc. és Ft. TAMÁS József nyug. segédpüspök. Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya képviseletében beszédet mond: P. JAKABOS Barnabás SJ, a marosvásárhelyi jezsuita közösség elöljárója

A kiállítást megnyitja: Dr. HEGEDŰS Enikő művészettörténész

Házigazda: Dr. MIKLÓS Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója

Közreműködő művészek: FALUVÉGI Chripkó Krisztina szoprán énekes és PAP Attila orgonaművész

A kiállítás kurátorai: Dr. BERNÁD Rita-Magdolna levéltáros │ HEGEDŰS Enikő művészettörténész │ SZÁSZ Hunor történész.

A rendezvény időpontja és helyszíne: 2023. október 10., kedd, 18 óra│Kiss Szent Teréz Plébániatemplom (Székelyudvarhely, Bethlenfalvi út 12 szám)

A kiállítás 2024. március 5-ig lesz látogatható.

A Haáz Rezső Múzeum közlése nyomán

www.hrmuzeum.ro

Kapcsolódó

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb