ErdélykiállításKultúra

In memoriam Kántor Lajos – Kolozsvár

Kiállítás az EMűK által őrzött hagyaték műtárgyaiból

A kolozsvári Művészeti Múzeumban augusztus 12-től látogatható tárlat Kántor Lajos (1937–2017) kolozsvári irodalomtörténész, író, műkritikus egykori képzőművészeti gyűjteményéből mutat be egy reprezentatív, mintegy 70 művet felvonultató válogatást.

Irodalomtörténeti munkássága mellett Kántor Lajos (1937-2017) a Korunk folyóirat szerkesztőjeként és a Korunk Galéria létrehozójaként (1973) alkotott kiemelkedőt az erdélyi magyar képzőművészet népszerűsítésének szempontjából.

Mohy Sándor: Kántor Lajos portréja

Az általa összegyűjtött képzőművészeti alkotások (festmények, grafikák, szobrászati művek, kerámia- és textilmunkák) jelentős hányadát, a 200-ból 134 művet a Sapientia Alapítvány vásárolt meg 2019-ben, és helyezte el megőrzésre a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK).

Az EMŰK 2021-ben Sepsiszentgyörgyön rendezett egy átfogó kiállítást a megvásárolt Kántor-gyűjteményből, idén pedig a Kolozsvári Magyar Napokon tekinthető meg egy válogatás ebből a művelődés- és irodalomtörténeti szempontból is jelentős hagyatékból.

A kolozsvári Bánffy-palotában rendezett tárlat anyagát Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész válogatta össze.

Az Erdélyi Művészet közlése nyomán

www.erdelyimuveszet.ro

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb