CivilszférakiállításSzékelyföld

Három napon át a népi mesterségeké, a hagyományoké a főszerep

A székelyudvarhelyi városi parkban

Sajtótájékoztatón ismertették az idei programokat, az újdonságokat. Bemutatkoztak a szervezők, a szakmai irányítóstáb tagjai és a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház Koncerttermében megnyílott a XX. Míves Emberek Sokadalma (MES) tárlatának megnyitója, amely a rendezvény mindhárom napja során látogatható. Úgy próbálták a tárgyakat, varrottasokat, szobaberendezéseket elhelyezni, hogy azok „liget-szerűen”, elkülönülve kerülhessenek az érdeklődők látóterébe.

Úgy tűnik, hogy a MES ezúttal minden korábbinál gazdagabb és szélesebb merítésű. Nemcsak a Székelyföld, hanem Erdély és a Partium is bemutatkozik, s ha nem a teljesség igényével, de igen markánsan jelen lesz több kisrégió. Nyolc „ligetet” hoztak létre, amelyekben nyolc tájegység élő kézműves értékeivel, azok létrehozóival ismerkedhetnek az érdeklődők, illetve három olyan csoportosulás körvonalazódik mellettük – a Női vállalkozók Erdélyben közössége, a Vámszer Géza Művészeti Népiskola és maga az Artera Alapítvány – , amely a szakmai keretet, a képzéseket és a civil tevékenységek összehangolását igyekszik biztosítani.

Sokoldalú, vagy mégsem?

Csak magyar és székelyföldi szakmaiságot és kínálatot látunk. Elmaradtak az ország más vidékeiről érkező árusok és mesterek, szintén elmaradt, vagy legalábbis nem mutatkozik most az a kapcsolati háló, amely a román kulturális tárca illetékeseivel látszott kialakulni az elmúlt időszakban, amikor az RMDSZ kormányon volt.  Itt lesznek viszont a kazahsztáni, az üzbegisztáni és a vajdasági meghívottak. A kulturális felhozatal is olyan gazdag és sokrétű, hogy abban minden korosztály talál magának elvihető, élvezhető, megtekinthető élményt.

A MES három „fő arca”: Czirjék Katalin, Lőrincz Zsuzsánna és Bartalis Izabella – Simó Márton felvételei

Élő Székelyföld Munkacsoport/ Simó Márton

Kapcsolódó

Egy beszámoló a tavalyi rendezvényről – Jó helyen van a MES a Sétatéren

Írásunk a továbbiakban frissül!

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb