CivilszféraKözéletKultúra

Charta XXI.: Jó hír!

A megbékélés és a közeledés jegyében

Ezt a címet dr. Surján László adta ennek a hírnek, amely körlevél formájában is terjed, s okkal. Ugyanis a márciusi Charta-est megnézhető a www.katolikus.tv honlapján: EWTN | Élő igazság. A következő Charta-estet június 29-én szervezik.

A program

Somorjai Ádám OSB Pannónia három missziója című könyvének ismertetése. Ez a kis könyv számos új információval gazdagítja olvasóit. Megtudhatják például, hogy hol van Blahnograd, de azt is, hogy miért érdemes, sőt kívánatos felkeresni egyszer Zalavárt. A szerzővel Ottlik Domonkos beszélget.

Somorjai Ádám (1952) bencés szerzetes, pedagógus, író – Fotó: Szeged.ma

Jozef Haľko pozsonyi segédpüspök kitüntetése. Esetében a pozsonyi szó nemcsak munkahelyére utal. Ő elsősorban pozsonyi, számára a magyar múlt szerves egységbe kerül a szlovákkal. Műveiben eredeti szlovák nevén Prešporoknak nevezi a mai Bratislavát. A történelmi személyneveket is eredeti, azaz magyar helyesírással írja, tehát nem tagadja meg a magyar múltat. Munkásságában minduntalan visszaköszön az esztergomi megbékélő, azaz megbocsátó-bocsánatot kérő közös szentmise. Haľko tudatosan építi vissza a szlovákok és mindannyiunk számára Szent István örökségét. A Stephanus díj után most a Charta Megbékélési és Együttműködési Díját adják át neki. A hangsúly az együttműködésen van.

Jozef Haľko (1964) fiatal papként (1999) – A fotó a püspök személyes honlapjáról való

Mindkét program figyelemre érdemes és kérik az érdeklődőket, hogy amennyiben tehetik, személyesen is vegyenek részt ezen a rendezvényen. Kényelmesebb ugyan otthonról a képernyőn követni a programot, de kár lenne, ha üres széksorokkal várnák az előadókat.

A helyszín a Katolikus. tv stúdiója (Budapest, VIII. –  Szeszgyár u. 3. bejárat az utcafrontról). Hat órától fut az élő adás, ezért az érkezés lehetőleg háromnegyed hat legyen.

Várják a Budapesten és környékén élők személyes jelenlétét, a távolabb élőknek pedig a közvetítésen keresztüli részvételét.

A Katolikus tv Magyarországon, Szlovákiában és Romániában több kábeltelevízió kínálatában benne van, noha általában csak a sokadik csatorna. Az interneten azonban akár a tengeren túl élők is nézhetnek minket, csak kell egy kattintás ide:
https://katolikus.tv/

A közvetítés nézői kérdéseikkel, hozzászólásaikkal is bekapcsolódhatnak az estébe.

Az adás alatt hívható telefonszám: +36-1-808-9555.

A Charta XXI. közlése nyomán

www.chartaxxi.eu

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb