kiállításKultúraSzékelyföld

Múzeumok Éjszakája Székelyudvarhelyen

Lesznek meglepő és érdekes programok

A Szent Iván napjához legközebb eső szombaton, június 24-én szervezik meg a rendhagyó múzeumi eseményt, amely alkalommal a szokványos múzeumi státusztól (is) eltérő kínálattal lepik meg a közönséget.

A székely anyavárosban 2023 „a játék éve”, úgyhogy e tematika köré épül a kínálat, amely egyaránt tartalmaz szórakoztató és ismeretterjesztő programokat. Az Udvarhely Napok keretében, annak alternatív rendezvényeként minden korosztálynak kínál szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget a Haáz Rezső Múzeum.

Június 24-én, szombaton a Haberstumpf-villában és a múzeumkertben zajló eseményt a gyerekek számára zenés bábelőadással és rajfilmzenéket felvonultató koncerttel, kincskereső játékokkal valamint egy sajátos történelmi korba kalauzoló foglalkozássorozattal indítják.

A Maros Megyei Múzeummal és a Milites Marisensis Egyesülettel partnerségben a római korba szerveznek időutazást: hagyományőrző bemutatók és tematikus foglalkozások szerepelnek a kínálatban.

A Haberstumpf-villa – Farkas Antal felvétele

Az est folyamán sajátos perspektívából ismertetik meg a muzeológusok szakmai eredményeit: kamarakiállítást nyílik a MALÉV történetéről; hadtörténész tárlatvezetése által lehet megismerni az új (játék) kiállítást; fizikatanár szakmai tapasztalatai révén nyerhető betekintés az iskolatörténeti kiállítás részterületébe; a múzeum festményrestaurátora árul el műhelytitkokat egy későbbi kiállítás előmunkálataként zajló munkafolyamatról. Ez utóbbi programpontokon kis létszámban, a helyszínen történő előzetes regisztráció révén lehet részt venni.

Berecz András szabadtéri előadása biztosítja a minőségi szórakozást, de ezúttal sem hiányzik a kínálatunkból a Szent Iván-éji tűzugrást megidéző tüzes produkció. A szervezők ragaszkodnak ahhoz a hagyományhoz, miszerint székelyudvarhelyi alkotó filmjének vetítésével zárják a napot.

A Haáz Rezső Múzeum közlése nyomán

Kelemen Albert rajza
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb