KözéletPublicisztika

Úgy tűnik, hogy 426 medvét lőhetnek ki

A távozó miniszter aláírta a medvekvótát

Tánczos Barna távozó környezetvédelmi miniszter aláírta a megelőzési és beavatkozási medvekvótáról szóló rendeletet. A politikust hivatali ideje alatt folyamatosan figyelmeztették és fenyegették bizonyos körök, hogy a medvepopuláció kezelését érintő törvénycsomagot nem fogadják el és pereket kezdeményeznek, hogy ebben a formában ne valósulhasson meg.

A rendelet mehetne a Hivatalos Közlönybe, és akár érvénybe is léphetne. Ha…

Miután az RMDSZ kiszorult a kormányból, le kellett mondania a miniszteri tárcáiról is. Az utóbbi két és fél esztendőben a magyar érdekvédelmi szervezet tisztségviselői a kormányban jól teljesítettek, megnyugtató érzés volt látni és érzékelni, hogy messzemenően igyekeznek érvényesíteni a székelyföldi, illetve az erdélyi emberek elvárásait, s ily módon készek rendezni a medvekérdést is.

Medvevadászat Székelyföldön (1980 k.) – annak idején maga a politikai elit gondoskodott arról, hogy a dolgozó népet ne egyék meg a medvék – a felvételek az RKP archívumából valók

Én személyesen nem találkoztam ebben az időszakban egyetlen medvével sem. A medvék nem zavarták az állóvizeimet, de azt naponta látom és érzékelem, hogy folyamatosan rombolják a környezetet, ellehetetlenítve a normális gazdálkodás és a turizmus megszokott formáit. Még a városi életet is olykor.

Időnként értesítést kapok a RO-ALERT rendszer jóvoltából. Jön a telefonomra az üzenet, hogy vigyázzak. Vigyázok, vigyáztam mindvégig. Vagy egyszerűen nem kerültem olyan helyzetbe. Tavalyelőtt azonban 1200 lejt költöttem az elhárításra, ennyibe került az a villanypásztor, amellyel megpróbáltuk körbevenni az életszerünket. Azelőtt összetörte őkelme a kerítésünket, odaszart a hagymaágyás közepére. Mihelyt felszereltem vagy nyolcvan-száz karóra a huzalokat, s a napelemmel működő elhárító szerkezetet, többet egy medve sem tért be a kertbe.

A RO-ALERT-ről annyit, hogy ha már működtetik, akkor vehetnék a fáradságot, s készítsenek korrekt magyar nyelvű szövegeket is. Meg méltóztassanak az angol figyelmeztetést is fennebb hozni a kikötői angol szintjéról. Mert gyenge, ócska, csapnivaló a rendszer, s adott esetben be sem tölti a szerepét.

De hátha nem lesz szükség a riasztásra! Hátha eljutunk arra a szintre, hogy felismerjük: a medve nemzetbiztonsági veszélyforrás; szép lassan aláássa, elpusztítja a környezetünket, elriasztja a turistákat, és örökre elveszi a földművesek, meg az állattartók kedvét a munkától.

Hátha olyan miniszter érkezik, aki érti és érzi a problémát. Hátha az igazságszolgáltatás is magához tér, s nem ad helyet a fene nagy, őrült és a valóságtól elrugaszkodott irodai zöldek peres elképzeléseinek.

Mindenesetre olvashattunk egy „üdítő” medvés hírt a mai napon: Sepsiszentkirályon kilőttek egy medvét – bár folytatódna ez a sorozat, hogy merjek elmenni gombászni, s hogy legyen bátorságom a Mária Út vagy a Via Transilvanica egy-egy szakaszán gyalogolni olykor pár kilométert.

Kies vidékünk így ismerhető meg. Így élhető. Medve hozzá egy darab sem kell.

Az Agerpres és a Maszol.ro közlése nyomán

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb