képzőművészet

Székelyudvarhely – Kiss László kiállítása

A Haáz Rezső Múzeum rendezvénye

Újabb festőművész, ezúttal a székelykeresztúri származású Kiss László alkotásaiból nyílik kiállítás 2023. május 25-én, csütörtökön délután 6 órakor Székelyudvarhelyen a Haáz Rezső Múzeum Kossuth Lajos utcai Képtárában.

Az esemény alkalmával a vendégeket köszönti: Ölvedi Zsolt alpolgármester; házigazda: Miklós Zoltán múzeumigazgató. A kiállítást Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész nyitja meg; képeiről Kiss László képzőművész szól; közreműködik a Dr. Palló Imre Művészeti Líceum hegedűtriója: Kiss Zoltán tanár, Berecz Edlynne VII. osztályos és Kerekes Zoltán XI. osztályos tanulókkal.

Fotó: Sepsiszentgyirgy.info

Kiss László 1941-ben született Székelykeresztúron, 1954–1958-ben a marosvásárhelyi Művészeti Középiskola diákja, 1958–1964 között a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola hallgatója, festészet szakon diplomázott Miklóssy Gábor festőművész tanítványaként. 1964–1967 között a brassói Tartományi Néptanácsnál az amatőr képzőművészeti élet metodistája (művészeti referens), majd 1967–1983 között a Székelykeresztúri Líceum rajztanára, 1983–1985 között pedig a Székelykeresztúri Múzeum muzeológusa, a helyi képzőművészeti gyűjtemény kezelője. 1985-től Ausztriában él, szabadúszó festőművészként tevékenykedik. A hatvanas évek végétől alkotásaival folyamatosan jelen volt Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Brassóban és máshol egyéni és csoportos kiállításokon. Külföldre távozása után több kiállítása volt Ausztriában ás Németországban, ahol termékeny alkotói korszakot élt meg, 1987-ben Franciaországban és Svájcban tartózkodott, statikus és mozgó installációkat készített. Tagja a Badeni Kunstverein-nek, 2002-ben Baden Város Művelődési Díjában részesült.

Az EMűK felvétele (2017)

Kiss László 2017-ben a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban állított ki, ekkor jelent meg katalógusában Önírása, amelyben a következőképpen fogalmaz képzőművészeti alkotásairól: „Minden mű, ami itt látható, a KÉP törvényeit firtató és annak megértését, majd igazolását bizonyító tárgy. A kép nem más, mint egy játéktérben, nevezetesen egy valamilyen formájú síkon működő (életszerű) rendszer, aminek formái képesek egy, a néző szemében szimultán, EGYIDEJŰ jelenséggé összeállni.”
Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész a következőképpen jellemzi több mint fél évszázados munkásságát: „A hatvanas-hetvenes években még fiatal festő a klasszikus avantgárd eszközeit egy, a társadalmi valóságtól elforduló, attól elvonatkoztató és kissé ironikus festészet szolgálatába állítja. Későbbi érett fél-figuratív kompozícióiban a sajátos színek eredőiből származtatott, de többnyire a semleges teljesség kiegyensúlyozottságára való törekvése érhető tetten.

Váli József művészeti író, szerkesztő által a „színek költőjé”-nek nevezett Kiss László festészeti kiállítása rendkívüli alkalom a székelyudvarhelyiek számára, hogy betekintést nyerjenek egy kiváló művész mozgalmas életútjába, műveinek sokszínűségébe.

Tisztelettel várják az érdeklődőket a Haáz Rezső Múzeum Képtára Kossuth Lajos utca 42 sz. alatti épületébe.

Ez a tárlat 2023. július 17-ig látogatható hétköznapokon 9–16 óra között.

A Haáz Rezső Múzeum közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb