KultúraNéprajzSzékelyföld

Pünkösdi királynézás Siklódon

Időseket, fiatalokat egyaránt várnak

Pünkösd első napjára, 2023. május 28-ára a szervezők királynézni hívják a fiatalokat Siklódon. Résztvevők helybeli és siklódi származású gyermekek, fiatalok, akik a helyi kultúrháznál gyülekeznek 10 órakor. Innen közösen indulnak és ünnepi viseletben, zászlós felvonulással végigvonulnak a falun.

Ez a felvonulás a mezőn ér véget, ahol, szokás szerint, a résztvevők énekelnek, játszanak, vígan töltik a délelőttöt. Visszaindulásukat a templomozás végére időzítik.

A résztvevőket a kultúrotthonban tejbekásával várják, akárcsak évtizedekkel korábban. A nap további részében táncolnak, énekelnek, játszanak, közös bográcsolást is terveznek.

Ebben az évben a szervező a Dávid vára Egyesület, partnere Hargita Megye Tanácsa és a Hargita  Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, anyagi támogatók a siklódi közbirtokosság, Etéd község polgármesteri hivatala, Demeter Gáspár és a siklódi származású Szilveszter Gergely, székelykeresztúri vállalkozó. A nap során a székelykeresztúri Mákvirágok néptánccsoport tart foglalkozást az érdeklődőknek.

A Forrásközpont közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb