ÉpítészetKultúraSzékelyföldVidék

Székely kincskereső Zetelakán

Négynapos vetélkedő iskolásoknak

Minden osztályból kiscsoportos jelentkezéseket vár az iskola vezetősége, amelynek tagjai május 10. és 19. között adhatják le a község épített tereit – utcákat, utcarészleteket, székelykapukat, régi házakat, csűröket, pajtákat – ábrázoló rajzaikat. Osztályonként négytagú csoport vesz részt a Székelykapuk című film megtekintésével összekötött, tízkérdéses kérdőív kitöltéséhez kapcsolódó másik vetélkedőn.

Zetelaka község vezetése az elmúlt években nagy figyelmet fordított a hagyományos népi építészet értékeinek megőrzésére. Különös megbecsülésnek örvendenek a székelykapuk. A polgármesteri hivatal és a településképvédő civilek, az egyház, a pedagógusok és a vállalkozók összehangolt tevékenységének köszönhetően számos régi kaput újítottak fel, a használaton kívülieket pedig megőrzésre átvették, konzerválták, hogy a továbbiakban átadhassák azokat a majdani igénylőknek, akik bennvalójuk díszeként kívánják a továbbiakban hasznosítani. Így lett Zetelaka rekorder a Székelyföldön, és tulajdonképpen világszinten is (!): hiszen ebben a községben található a legtöbb székelykapu.

A helyi örökség megismerését célzó vetélkedőről hétfőn, május 15-én tudósított az MTVA, a Médiaklikk online felületén visszanézhető a riport ITT – a zetelaki tudósítás 8:37-től tekinthető meg!

Hogy még teljesebb legyen a program

A falujáró „székely kincskereső” során – egy másik feladatsor keretében – teljes osztályok járják végig osztályfőnökükkel – és a hozzájuk csatlakozó „védnökökkel”, rokonokkal vagy szülőkkel – a település utcáit, hogy felfedezzék az értékes látnivalókat, s arról az előírt módon be is számoljanak.

Mindezek mellett a negyedik típusú elvárás: azt kérik a verseny kiírói, hogy május 12. és 24. között készítsenek 8-12 perc közötti terjedelmű kisfilmeket a diákok soraiból jelentkező alkotói közösségek székelykapu-tulajdonosokkal vagy népi fafaragókkal – közölte Dimén Levente, a P. Boros Fortunát Elméleti Középiskola igazgatója.

A további részletekről és az eredményekről a későbbiekben beszámolunk!

Élő Székelyföld Munkacsoport

Kapcsolódó:

Egy életforma emlékére

Bánja-e a székely?…

A község újabb fotókon megmutatkozó értékeiről

Segít eligazodni, segít tervezni

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb