FotóFotóművészetKultúra

Zetelaka új fotókon megmutatkozó értékeiről

Fotótábort tartottak a községben

Néhány napja jártunk a havasalji nagyközségben, amikor beszámolhattunk arról, hogy helyi civilek, pedagógusok, komoly önkormányzati támogatással láttak hozzá régi fényképek és feljegyzések, emlékiratok gyűjtéséhez, hogy különböző rendezvényeken és igényes kiadványokban ismertessék meg a közigazgatásilag ide tartozótelepülések egy-másfél évszázados múltját. Azt is megtudtuk, hogy fotótábort szerveznek abból a célból, hogy dokumentálják a természeti és a néprajzi értékeket.

Munka közben – Hátszegi Csaba felvétele

Ennek az időben is hosszas és alapos, másfél-kétéves futamidejű programnak a kiegészítéseként és a jelenre való kiterjesztéseként álmodták és tartották meg a tábort október 15-17. között, amelyen végül 11 fotográfus jelent meg.

A zetelaki templom – Nincsor Szabolcs felvétele

Dimén Levente földrajztanár, civil aktivista arról beszélt, hogy a vendégként érkező és a helyi fotósok minden települést és határrészt bejárva dolgoznak majd. Többek között nyilatkozott arról is, hogy a zeteváraljai víztározó és a gát, a Hargita-csúcs, a néhány éve felújított ivói Vízifűrész, a „Visszafelé folyó-patak”, a zetelaki székelykapuk, a hagyományos épületek, a medveles, az Ivói Vadaspark, a kecskevészi via ferrata képezik majd a fő-fő célpontokat, de az élet által nyújtott pillanatok, az időjárási jelenségek, a természeti szépségek, a növény- és az állatvilág is téma gyanánt szolgálhatnak ebben a három napban a fényírók számára.

Hátszegi Csaba felvétele

Az eredmény nem maradt el: a múlt hét végén több mint háromezer felvétel készült!

A tábor munkáiban részt vett: Andorkó Attila (Kénos), Andorkó-Gál Kinga (Kénos), Fekete Réka (Székelyudvarhely), Mărtinaş Krisztián (Csíkszereda), Mincsor Szabolcs (Gyergyószentmiklós), Mincsor Tamás (Gyergyószentmiklós), Kertész Hajnalka (Székelyudvarhely), Kozma Erzsébet (Ivó), Lukács Mária (Zetelaka) és Pataki Hajnalka (Csíkszereda).

Kozma Erzsébet felvételei

Simó Márton

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb