CivilszféraÉpítészetKözéletKultúraSzékelyföld

Várféle avató Nagygalambfalván

Új objektummal gazdagodott a község

Kétnapos rendezvénysorozattal avatják Nagygalambfalva Székelyudvarhely felőli bejáratánál, a Bánatos királylány kútja környezetében, a helyi ötlet alapján és helyi erőből létrehozott Várfélét.

A falu határában, a Várfele dűlőben valóban ott vannak egy középkori földvár maradványai, de az nem látványos, különösebb legendárium sem fűződik hozzá. Viszont a tavaly felújított csorgó és környezete, Kányádi Sándor emléke és munkássága előtt is tisztelegve, A bánatos király kútja nevet kapta.

A község vezetői elhatározták, hogy ezen a helyen, amely a sportpályák közelében található – és a továbbiakban fedett multifunkcionális csarnokkal, illetve uszodával fog bővülni – egy testi-lelki felfrissülésre, oktatásra alkalmas központot hoznak létre. Kis halastavat álmodtak és tornyot, amely kilátóként, illetve múzeumként is üzemeltethető, illetve elhelyezhetők olyan installációk, amelyek a környékhez fűződő mondakörhöz, a Kányádi-életműhöz kötődnek, és így akár jól bejáratott helyszínné válhat a környékbeli oktatási intézmények számára „iskola másképp” programok vagy egyéb rendezvények, vetélkedők megtartására. A visszatérő jelleggel megszervezendő fesztiválok pedig minőségi programokat, maradandó élményt kínálhatnak minden generáció számára.

Gyerkó Levente polgármester felvázolta tavaly ilyenkor ezeket az elképzeléseket Gyöngyössy János történeti grafikusnak, aki hamarosan elkészítette a művészi látványtervet. Érkeztek aztán az építészetben jártas szakemberek és megfelelő műszaki szaktudással állították össze a kivitelezési folyamatokat és azok anyagigényét.

Gyerkó Levente polgármester és Gyöngyössy János grafikus – mindketten bizakodók voltak már az első perctől

Az volt az alapelv, hogy az építmény stílusosan foglalja magába a régi székelyföldi templomvárak, várkastélyok, középkori erődítmények formai jegyeit, és olyan helyben is fellelhető anyagokból készüljön, amelyeket eleink használtak itt évszázadokkal ennek előtte. Ehhez a helyi tanács, a közbirtokosság, itt élő vagy innen elszármazott vállalkozók biztosították az anyagiakat, a munkálatokat pedig nagygalambfalvi ácsok és kőművesek irányításával a falu lakói végezték kicsitől nagyig, fiataltól idősebbig, nők és férfiak vegyesen, ki-ki tehetsége és képessége szerint.

A készülő Várféle távlati képe – Fotó: Galambfalva Polgármesteri Hivatal

A résztvevők tavaly egy szombati napon – Fotó: Galambfalva Polgármesteri Hivatal

Az eseményeket mi is igyekeztünk követni, többször kint jártunk a helyszínen. Írtunk az eseményekről a Háromszék nyomtatott kiadásában és elektronikus felületein – Tettek nyomán megvalósuló álmok – , illetve a Hargita Népében és a saját portálunkon: Épül a Várféle. Láttuk, hogy olyan kalákaalkalom is volt, amikor kétszáz önkéntes vett részt az építkezésben. Egy adott pillanatban azt mondta Gyöngyössy mérnök, hogy: „- Ez igen! Ma már bánom, hogy annak idején nem itt vásároltam házat, s nem költöztem Nagygalambfalvára! Mert öröm látni ezt a sok álmodni merő és szorgalmas embert!” Valóban örvendetes.

Úgyhogy elérkezett a Várféle felavatásának pillanata. Két napon át biztosítanak majd mindenki számára programokat a szervezők:

Május 20., szombat

10.00 órakor – Megnyitó

12.00 órakor – Történelmi bemutató és csata

15.00 órakor – Vívóverseny

19.00 órakor – Heinzinger Miklós (Mika) koncertje

20.30 órakor – Közös máglyagyújtás;

Közben – egész nap 10.00 és 18.00 óra között – tematikus programok: kovácsműhely, festőműhely, textilműhely, éremkészítés, látványkonyha, élő haditáborok, vásár;

Május 21., vasárnap

10.00 – 12.00 között – Megtekinthetők a haditáborok és a műhelyek.

Résztvevők – Csongrádi Köböre és Lovasharc Hagyományőrző Egyesület, Sárospataki Lovagok Egyesülete, Kolozsvári Holló Egyesület, Iloncsuk Szabadcsapat, Bajvívó Magyarok Hagyományőrző Sportegyesület, Arany Griff Rend, Középkori Szabad Karaván.

A szervezők a további programpontokra, illetve az esetleges változásokra a következő napokban külön publikációkban hívják majd fel a figyelmet.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak!

A külön meg nem jelölt képeket a szerző készítette

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb