ErdélyKultúraZene

Kolozsvár – Bács Lajos-emlékdíjasok koncertje

A Györkös Mányi Albert Emlékházban

A bukaresti Liszt Intézet a klasszikus és kortárs magyar zenei értékek romániai megismertetése és a magyar zeneművek előadását vállaló fiatal romániai tehetségek felfedezése és támogatása céljából 2005 óta versenyt szervez Magyar Zene Fesztivál néven.

A rendezvény egyik alapítója és zsűritagja volt Bács Lajos karmester, zeneszerző, negyedévszázadon át a román rádió zenekarának karmestere. Halálát követőn a versenyfesztiválon is adóznak emlékének a Verona Maier zongoraművésznő, a Bukaresti Nemzet Zeneművészeti Egyetem prorektorának elnöksége alatt működő ACCUMM Alapítvánnyal közösen adományozott In memoriam Bács Lajos-díjjal.


Bács Lajos (1930-2015) – Fotó: Romania-muzical.ro

Bács Lajos 1930. január 19-én született a Hunyad megyei Petrillán. Zenei tanulmányait szülővárosában kezdte Joseph Faubich hegedűtanár irányításával. Középiskolai tanulmányait Petrozsényban végezte, tanulmányait a kolozsvári konzervatóriumban folytatta, majd 1951-1956 között ösztöndíjasként a moszkvai Csajkovszkij-konzervatóriumban tanult vezénylést Nyikolaj Anoszov, a Moszkvai Állami Szimfonikus Zenekar karmestere osztályában. Párhuzamosan filozófiai tanulmányokat folytatott a kolozsvári egyetem bölcsészkarán – írta halálakor az MTI.

Munkássága meghatározó módon rányomta bélyegét a román zenetörténet utolsó fél évszázadára. Pályafutása szorosan kapcsolódik a Román Rádiótársasághoz, 1957-től ugyanis a Román Rádió zenekarának hegedűse, majd 1958-tól 1991-ig – nyugalomba vonulásáig – a Román Rádió Kamarazenekarának karmestere és művészeti igazgatója. Bács Lajosnak köszönhetően hatolt be a romániai zenei életbe a régizene mint fogalom és érdeklődési kör, részben a Musica Rediviva együttes létrehozásával (1966), amelynek nem csak alapítója, hanem karmestere is volt, és amely számára átiratokat készített Guillaume Dufay, Josquin des Pres, Johannes Ockeghem, Gilles Binchois, Daniel Speer műveiből.


A 18. Magyar Zene Fesztivál Bács Lajos-emlékdíját 2022-ben ex equo Bíró Anna szopránénekes, a Kolozsvári Magyar Opera kórusának tagja, és Dávid-Kacsó Soma gordonkás, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem negyedéves hallgatója nyerte.

2023. április 26-án, szerdán, 18:30 órától a 2022-ben megrendezett 18. Magyar Zene Fesztivál Bács Lajos-emlékdíjasai koncerteznek a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.). Koncertjük alkalmával zongorán közreműködik Andra Mărgineanu, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem II. éves doktorandusza, illetve Veress Gáspár, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zeneszerzés szakos doktori asszisztense.

A bukaresti Liszt Intézet és a Györkös-ház közös rendezvényén elhangzik:

Orbán György: Bolero
Orbán György: Sok tünemény
Kodály Zoltán: A csitári hegyek alatt
Kodály Zoltán: Árva madár
Robert Schumann: Er, der Herrlichste von Allen
Francis Poulenc: Les chemins de l’amour
Előadják: Biró Anna (szoprán) és Veress Gáspár (zongora)
Johann Sebastian Bach: C-dúr csellószvit – Prelúdium, Sarabande, Gigue
Ludwig van Beethoven: Júdás Makkabeus variációk
Kodály Zoltán: Lírikus románc
Szergej Rachmaninov: Vocalise
Popper Dávid: Magyar rapszódia
Cornel Țăranu: Sonata poem
Előadják: Dávid-Kacsó Soma (gordonka) és Andra Mărgineanu (zongora)

Sok szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!


A bukaresti Liszt Intézet a klasszikus és kortárs magyar zenei értékek romániai megismertetése és a magyar zeneművek előadását vállaló fiatal romániai tehetségek felfedezése és támogatása céljából 2005 óta versenyt szervez Magyar Zene Fesztivál néven. A rendezvény egyik alapítója és zsűritagja volt Bács Lajos karmester, zeneszerző, negyedévszázadon át a román rádió zenekarának karmestere. Halálát követőn a versenyfesztiválon is adóznak emlékének a Verona Maier zongoraművésznő, a Bukaresti Nemzet Zeneművészeti Egyetem prorektorának elnöksége alatt működő ACCUMM Alapítvánnyal közösen adományozott In memoriam Bács Lajos-díjjal.

Biró Anna líceumi tanulmányait a Kolozsvári Református Kollégium humán-teológia osztályában végezte. XI. osztálytól Ana Rusu, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia tanára tanította klasszikus énekre. Sikeres felvételi vizsga után, bejutott a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia canto szakára, ahol Elena Moldovan-Andrieș és Iulia Suciu tanárnők segítették szakmai fejlődésében. 2019 májusában önállóan készült fel az Erdélyi Református Egyházkerület által meghirdetett kántorvizsgára és kántori képesítést szerzett. 2020 nyarán sikeresen államvizsgázott és felvételt nyert az egyetem mesterképzésére ugyancsak énekszakon, melyet 2022-ben végzett Cristina-Maria Damian és Iulia Suciu tanárnők szakmai vezetésével. Jelenleg a Kolozsvári Magyar Opera énekkarának tagja.

Dávid-Kacsó Soma Kolozsváron született, a helyi Sigismund Toduță Zeneművészeti Kollégiumban tanult, majd 2019-ben felvételt nyert a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemre, Răzvan Suma osztályába. A 2022-2023-as egyetemi évben Erasmus ösztöndíjjal félévet a Carla Maria von Weber Zeneművészeti Egyetemen tanult Drezdában, Valentin Răduțiu osztályában. Eddigi pályafutása során sikeresen szerepelt több versenyen, melyek közül megemlítjük a prágai Jan Vychytil Nemzetközi Gordonkaversenyt (II. díj), az Alexandru Moroșanu Országos Gordonkaversenyt és a Paul Constantinescu Országos Előadóművészi Versenyt (I. díj), valamint az Ulmban szervezett Danube Nemzetközi Gordonkaversenyt (III. díj). Két alkalommal SoNoRo-ösztöndíjas volt, így lehetősége nyílt olyan nemzetközi hírnevű művészekkel színpadra lépni, mint Răzvan Popovici, Alexander Bouzlov és Valentin Răduțiu. Tudását neves gordonkaművészek mesterkurzusain fejlesztette tovább, mint Răzvan Suma, Judith Ermert, Fenyő László, Octavian Lup, Marie-Elisabeth Hecker, Reinhard Latzko, Atanas Krastev, Denis Severin és Blaise Dejardin. Dávid-Kacsó Soma szólistaként koncertezett a kolozsvári filharmóniával és a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zenekarával. Tagja a PlaCello Együttesnek és a Román Ifjúsági Zenekarnak.

Andra Mărgineanu a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem másodéves doktorandusza, Dana Borșan osztályában. Több országos és nemzetközi verseny nyertese, melyek közül megemlítjük a Pro Piano Nemzetközi Versenyt (Excellenciadíj és I. díj – 2020), a The art of piano – Great composers competition UK versenyt (I. díj – 2019), a Millenium Piano Versenyt (Nagydíj – 2013). Az évek során alkalma volt a világ legjelentősebb iskoláit képviselő zenei kiválóságok mesterkurzusait látogatni, mint Julian Martin, Logan Skelton, Amy Gustafson Yamaha artist, Dominique Weber, Peter Donohoe, Ian Jones, Leon McCawley, Christopher Hinterhuber, Josu de Solaun, Eduard Kunz, Andrei Gavrilov, Daniel Goiți. Gazdag romániai és nemzetközi zeneművészeti tevékenysége során szólóesteket tartott fontos romániai koncerttermekben, de külföldön is, mint például Isztambulban vagy a spanyolországi Gijonban; fellépett a Pitești-i és a Botoșani-i filharmóniák zenekarával, a Rádió kamarazenekarával, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem zenekarával, és jelentős versenyeken és fesztiválokon szerepelt.

Veress Gáspár a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott Keveházi Gyöngyi és Hargitai Imre osztályában. Kolozsvárra visszatérve tanulmányait a Gheorghe Dima Zeneakadémia mesterképzésén folytathatta prof. Adriana Bera osztályában, majd ugyanitt a zeneszerzés szakot is elvégezte prof. Adrian Pop és Șerban Marcu irányítása alatt. Tanulmányai idején részt vett Bruno Mantovani és Agustín Fernandez zeneszerzés-kurzusain, William Kinderman, Melinda Lee Masur, Robert Levin, Szokolay Balázs, Rohmann Imre, Wagner Rita zongora mesterkuzusain. 2014-ben Erasmus-ösztöndíjasként a salzburgi Mozarteumban Rohmann Imre növendéke volt. Számos helyszínen lépett fel szólistaként, kamarazenészként illetve kísérő zongoristaként Románia-szerte és külföldön (Magyarország, Ausztria; Dél-Korea). Emellett több nemzetközi és hazai zongora- és zeneszerzésverseny díjazottja, csak néhányat megemlítve: Liviu Comes Zeneszerzésverseny, Kolozsvár; Ștefan Niculescu Zeneszerzésverseny, Bukarest; Nemzetközi Mozart Zongoraverseny, Kolozsvár; Carl Filtsch Nemzetközi Zongora- és Zeneszerzésverseny, Nagyszeben. Jelenleg a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zeneszerzés szakos doktori hallgató, vezető tanára prof. Adrian Pop. Ugyanezen intézmény keretei között 2022-től partitúraolvasást és hangszerelést tanít, valamint kísérő zongoristaként is közreműködik.

A Györkös Mányi Albert Emlékház közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb