Élet-módTechnikaTörténelemTudomány

Hamarosan startol a NASA újabb Hold-missziója

Az MTI jelentése nyomán

Az amerikai űrügynökség, a NASA bemutatta azt a négy űrhajóst, akik 2024 végén vagy 2025 elején megkerülik majd a Holdat, írja a BBC. Ők négyen nem fognak leszállni a Hold felszínére, de a küldetésük majd megalapozza a későbbi küldetéseket.

Christina Kochot, Victor Glovert, Reid Wisemant és Jeremy Hansent, három amerikai és egy kanadai űrhajóst a texasi Houstonban mutatták be. A leghosszabb női űrrepülés világrekordját tartó Koch az első nő, Glover pedig az első fekete űrhajós lesz a Hold-missziók történetében, korábban a legénység mindig fehér férfiakból állt. A kanadai Hansen kivételével mind többször jártak az űrben.

Wiseman lesz a parancsnok, Glover az űrhajó pilótája, Koch és Hansen pedig a misszió specialistáiként vesznek részt a küldetésben. A bejelentés után egy kemény kiképzési időszak következik, ami alatt felkészülnek az űrutazásra.

A BBC szerint ők négyen lényegében az Apollo-8 által végrehajtott 1968-as küldetést ismétlik meg 55 évvel később. A két misszió közötti leglényegesebb különbség a NASA Artemis-programja számára fejlesztett 21. századi technológiában mutatkozik meg.

A NASA tavaly végezte el a Space Launch System elnevezésű, újgenerációs holdrakétája és a hozzá tartozó, Orion űrkapszula tesztelését még legénység nélkül. Ez volt az Artemis-1 küldetés, amely 25 nap alatt kerülte meg a Holdat és tért vissza a Földre.

Az Artemis-2 küldetésre induló négy űrhajós az Orion kapszulában kerüli majd meg a Holdat, útjukat körülbelül tíznaposra tervezik.

Utoljára az Apollo-17 legénysége járt a Holdon 1972-ben. Először pedig az Apollo-11 űrhajósai landoltak 1969-ben.

Eugene Cernan parancsnok, Harrison Schmitt geológus, holdkomppilóta, Ronald Evans, a parancsnoki modul pilótája – Forrás: Wikipédia

A Holdra fél évszázad után az Artemis-3 küldetés legénysége jut majd el újra, de várhatóan csak legalább 12 hónappal az Artemis-2 hazatérése után, írja az MTI.

Kapcsolódó

Ember a Holdon – dokumentumfilm – magyar felirattal

Propaganda, politika, űrkutatás

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb