ErdélyKultúraTörténelem

Györkös Mányi Albert Emlékház – Bemutatják Dáné Tibor könyvét

Kolozsvár

Az emlékirat a szerző híradós tisztként átélt második világháborús emlékeit dolgozza fel. A katonai emlékiratok és az irodalmi felnövekvés-történetek hagyományába egyaránt illeszkedő munka fókuszában az a bő másfél esztendő áll, amelyet a szerző 1944. március 24-étől (a huszonegyedik születésnapjától) kezdődően 1945. június végéig a galíciai fronton, illetve hadifogságban töltött.

A Tatár-hágó előtere azonban csak lazán követi az események időrendi sorrendjét, az emlékezés működésének mechanizmusa szerint időnként elkanyarodik az előzmények irányába vagy az egyes szereplők sorsának utólagos alakulása felé, ezáltal olvasmányos korrajzot is nyújt a huszadik század Magyarországáról és Erdélyéről, legfőképpen pedig Kolozsvárról.

Az immár szép számban megjelent második világháborús hadinaplók és emlékiratok sorából kiemeli a szépírói tudás, amellyel szerzője megjeleníti a huszonévesek fogékonyságával átélt hol tragikus, hol humoros élményeket. A könyvnek hátborzongató aktualitást ad a címben is szereplő helyszíntől nem messze most – lám – ismét pusztító háború…

Dáné Tibor sírja a Házsongárdi-temetőben – Forrás: Wikipédia

Dáné Tibor (1923–2006) kolozsvári író, szerkesztő. Tudománynépszerűsítő művei mellett legnépszerűbbek ifjúsági regényei voltak: az Athá-Rá, a fáraó írnoka (1958), A Tau Ceti hívójele (1968), Négy tenger hajósa (1973), A varázsvessző lovagja (1978), A fáraó igazlátó szeme (1979).

Dáné Tibor: A Tatár-hágó előtere. Marosvásárhely, Lector Kiadó, 2023. 480. old.

2023. április 19-én, szerdán, 18.30 órától kezdődően mutatják be Dáné Tibor A Tatár-hágó előtere című emlékirat-kötetét a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.). A szerző születésének centenáriumára a Lector Kiadó gondozásában 2023-ban megjelent kiadványt Berekméri Árpád-Róbert hadtörténész méltatja.

A Györkös Mányi Emlékház közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb