KultúraNagyvilág

Nyitott szemmel – Káoszból kibontakozó rend

Kolozsvár

Párizsba készült, ám egy váratlan lehetőség Dél-Indiába csábította Vincze László bábszínészt, aki spirituális megfontolásból két alkalommal vágott neki Tamilnádu és az advaita vallásbölcseleti rendszer felfedezésének.

A Meenakshi templom légi felvétele a déli gopuram tetejéről, északra nézve. A templomot a Vijayanagar Birodalom újjáépítette. Az ősi város az UNESCO Világörökség része – Fotó: Wikipédia

Tamilnádu hindu szentek és filozófusok földje, ahol az elcsendesedés és a meditáció szerves részét képezi a hétköznapi életnek. A szent hagyomány szerint Madrász környékén térítő Szent Tamás apostol szintén Tamilnáduban halt mártírhalált. Adódik tehát a kérdés: van-e spirituális kapcsolat az advaita védánta és a keresztény filozófia között? Miért mondhatta Ramana Maharshi, a legismertebb advaita bölcs, hogy Isten, vagyis Brahman legpontosabb meghatározása a Bibliában keresendő? Mi az advaita lényege és milyen tanulságokkal szolgálhat a keresztények számára?

Spirituális élményei mellett „kelet varázsáról” faggatják Vincze Lászlót a Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.) Nyitott szemmel elnevezésű világjáró sorozatának következő beszélgetésén, 2023. február 16-án, csütörtökön, 18.30 órai kezdettel.

A sorozat társszervező házigazdája Laczkó Vass Róbert.

Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!

A sorozat szervezője az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, társszervező házigazdája Laczkó Vass Róbert.

Tekintettel a járványhelyzetre, kérik a fokozott felelősségvállalást. Bármilyen jellemző tünet esetén fontolják meg az érdeklődők, hogy részt vesznek-e az eseményen!

A Györkös Mányi Albert Emlékház közlése nyomán

www.emke.ro

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb