KultúraSzépirodalom

Kortársunk Illyés Gyula (1.)

Költő, író és esszéista

Kortársunk oly sok mindennel. Azzal is, hogy hitet tesz a közösség erejében, sokak összefogásában. Ezt olvashatjuk tőle Hálóm – halam című- költeményében: „Nagy pénz árán itt a paraszti/ tapasztalat:/ nem fog a háló egy-egy/ szeme halat./ Tisztulni akartam, ragyogni,/ akár külön,/ égjek naponta bátor/ próba-tüzön.!”

Az a sok-sok kincs, amit a 120 éve született Illyés Gyula műveiből kaptunk, arra indít, hogy szóljunk ezekről… Tovább

Illyés Gyula (1902. november 2. – 1983. április 15.) háromszoros Kossuth-díjas magyar költő, író, drámaíró, műfordító, lapszerkesztő, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) megalakulásától annak posztumusz tagja.

„Nemzeti, aki jogot véd; nacionalista, aki jogot sért (más népekét, önző előnyökért); a patrióta jogot véd (voltaképp nem is a maga népéét, hanem az Emberét, az Emberiségét).”

 

Az író dolgozószobájában (1964) – Fotó: MTVA Sajtóarchívum

Kapcsolódó

A 20. századi magyar irodalom egyik legellentmondásosabban megítélt alakja. Életében egyes körök gyakran bélyegezték meg nemzeti, sőt nacionalista irodalmárként, amiért az 1930-as években a magyarság, a vidéki parasztság sorskérdéseinek forradalmi hevületű szószólójává, a népi írók mozgalmának aktív részesévé vált. A fajvédő eszméktől távol tartva magát állt ki a fogyatkozó és nyomorban élő magyarok tömegeiért, a társadalmi igazságtalanságok felszámolásáért. Erőteljes kritikával illette az ország társadalmi berendezkedését és németbarát politikáját, s ezekkel szemben a dunai kis népek összefogását hirdette. Ugyanezek az eszmék, az elnyomottak iránti vonzódása, a gondolataira rezonáló szociáldemokrata és munkásmozgalom iránti szimpátiája szolgáltak táptalajul azon – másik oldalról érkező – kritikáknak, amelyek baloldaliságát rótták fel neki – írja róla Tüskés Tibor.

A Petőfi Irodalmi Múzeum archívumában ITT a DIA jóvoltából fellelhetők Illyés művei és az életére vonatkozó dokumentumok.

Népfi vagy kegyenc?

Illyés a költő, író és esszéista

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb