Történelem

Budapest – Az 1956-os forradalom leverésére emlékeztek

Akkor nem hördült fel a Nyugat, és nem állt a magyarok ügye mellé a "demokratikus" szabad világ

Katonai tiszteletadás mellett, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese jelenlétében ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót a nemzeti gyásznapon, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján szombaton a magyar Országház előtti Kossuth Lajos téren – közölte az Magyar Távirati Iroda.

Kövér László, az Országgyûlés elnöke (k) jelenlétében katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbócra engedik a nemzeti lobogót az Országház elõtti Kossuth Lajos téren az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 67. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon, 2023. november 4-én – Fotó: MTI/ Balogh Zoltán

A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon. A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz, félárbócra eresztését a Szózat hangjai kíséretében a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonái végezték. A ceremónián közreműködött a központi katonazenekar, a 32. testőr ezred, a Gróf Nádasdy Ferenc huszárosztály és a nemzeti lovas díszegység.

Délután a Nemzeti Gyász Emléknapja alkalmából emlékkoncertet tartanak a Szent István Bazilikában. A 17.30-kor kezdődő eseményen közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Magyar Rádió Énekkara. Műsoron: Ludwig van Beethoven: C-dúr „kismartoni” miséje. A koncert után közös gyertyagyújtás lesz a Bazilika főlépcsőjén.

Az emlékkoncertet az M5 kulturális csatorna romániai idő szerint 00.35-kor felvételről közvetíti.

Azt MTI, illetve a Kronika.ro jelentése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb