Élet-módkiállításKultúraSzépirodalomVallás

„A mi Sándorunk”

Az Evangélikus Országos Múzeum Petőfi-kiállítása

A kiállítás alcíme: Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben. Hét helyszínen tanult a költő: Kiskőrös, Kecskemét, Sárszentlőrinc, Pest, Aszód, Selmecbánya (ma Szlovákiában Banska Štiavnica), és több éves szünettel, ráadásnak Pápa. Ez a kiállítás evangélikus szemszögből vizsgálja az ifjú középiskolai tanulmányait.

Petőfi Sándor – ekkor még Petrovich – első ismert vers-kézirata a selmeci líceum érdemkönyvében 1838-ból, címe: A hűtelenhez.

Petőfi Sándor kisebb korában édesanyja, Hrúz Mária szerető gondoskodását élvezte: amíg jómódban éltek, mindig kapott hazulról süteményt, gyümölcsöt, és szép új ruhát is választhatott – megtudtuk, miért is ragaszkodott ahhoz, hogy a ruha ne legyen szürke. Mert a szamár ruhája is szürke – szólt az indoklás… Tovább

Kapcsolódó

Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából – a Magyar Kormány által meghirdetett bicentenáriumi Emlékév programjaihoz kapcsolódva – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Kárpát-medencét, illetve a nyugati diaszpórát is átölelő kiállítás-sorozatot indított. A kiállítássorozat nyitányára Székelyudvarhelyen került sor, az akkor készült beszámolónk ITT olvasható.

Legutóbb Marosvásárhelyen állították ki a kapcsolódó képzőművészeti alkotásokat. Erről az eseményről a Népújság számolt be ITT.

Fotó: PIM

Ugyancsak az emlékév ihlette a Petőfi-busz nevű program létrejöttét is, amely 2022. szeptember 1. óta járja a Kárpát-medencét. Az MTI jelentése szerint pénteken érkezett a 100. megállóhoz.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb