képzőművészetKultúra

Sepsi 100

A Haáz Rezső Múzeum kezdeményezése

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum újra a város és környéke lakóinak partnerségét kéri, ezúttal egy Sepsi Lajos kiállítás megszervezéséhez. Az egy évvel ez előtt szép eredménnyel összegyűjtött és digitalizált Maszelka János életmű bemutatását követően, a Városi Képtárban Sepsi Lajos festőművész kiállítására készülünk.

Sepsi Lajos festőművész és grafikus 2023 januárjában lenne 100 éves (1923. január 7., Székelyudvarhely – 1997. július 21., Székelyudvarhely). A jövő évi Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat alkalmával az ő munkásságáról szeretnének átfogó képet nyújtani egy emlékkiállítás megszervezésével.

Sepsi Lajos a kolozsvári Képzőművészeti Főiskolán végzett, Budapesten iparművészeti tanulmányokat folytatott. Tanulmányai elvégzése után hazatért szülővárosába, itt alkotott és tanított egész életében, mellette részt vett számos egyéni és csoportos kiállításon. Fontosnak tartják egy olyan alkotó életművének felelevenítését, aki a városhoz kötődött, részese volt az első udvarhelyi művésztelepi kísérleteknek, több helyi lakost tanított rajztanárként, és akinek műveit feltehetőleg több székelyudvarhelyi család és gyűjtő őrzi.

Arra kérik az olvasókat, hogy amennyiben Sepsi Lajos alkotással vagy a hagyatékának bármely darabjával rendelkeznek, kölcsönözzék azt a múzeumnak a 2023 januárjában megnyíló kiállítás idejére.

Hívják bizalommal a 0266–218 375-ös telefonszámot hétköznapokon 8–16 óra között, az előzetes egyeztetés szerint a múzeum munkatársai gondoskodnak a képek csomagolásáról, el- és visszaszállításáról.

A Haáz Rezső Múzeum közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb