KultúraZene

Székelyudvarhely – Ünnepi koncert

Farkas Antal felvételei

A Székelyföldi Filharmónia 2022. október 23-i szimfonikus hangversenyével az 1956-os magyar forradalomra és szabadságharcra emlékezett. Ezért esett a választás a forradalommal szervesen összefüggő és magyar vonatkozású, emblematikus művekre.

A Stúdió Moziban tartott hangverseny szólistája Demény Balázs volt (zongora); vezényelt Jankó Zsolt.

Farkas Antal kollégánk egyre inkább beleéli magát koncertfelvételek készítésébe. A kiváló minőségű videók bármikor lejátszhatók. Úgy a hangversenyekre, mint a videókra igyekszünk rendszeresen felhívni olvasóink és követőink figyelmét.

Az Élő Székelyföld Egyesület és Munkacsoport ily módon is felvállalja a komolyzene és a Székelyföldi Filharmónia népszerűsítését.


Demény Balázs (Kolozsvár, 1989) a fiatal zongoraművész nemzedék egyik kiemelkedő tehetségének számít. A 19. Ile de France, a Lagny-sur Marne, a Hans von Bülow és a Carl Filtsch nemzetközi zongoraversenyek első díjasa, a Nemzetközi Chopin Zongoraverseny (Budapest) második díjasa. Meghívottja volt már: többek között a Művészetek Palotájának „Bartók Béla” Nemzeti Hangversenytermében, a Gasteig Münchenben, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Raidingi Liszt Fesztiválon, a bukaresti Atheneumban, a Milánói Világkiállításon vagy a Yokohama International Piano Concert Seriesben is fellépett már. 2009 szeptemberétől Kemenes András zongoraosztályában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, 2011 októberétől Erasmus ösztöndíjjal a berlini „Hanns Eisler” Hochschule für Musik diákja, prof. Georg Sava növendékeként. 2013-tól a berlini „Universität der Künste” szóló zongora-mester szakán prof. Pascal Devoyon növendéke, párhuzamosan végezve a budapesti és berlini egyetemeket. Kitüntetéses diplomájának megszerzése után első helyen jutott be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori iskolájába.

Jankó Zsolt (Kolozsvár,1980) zenei tanulmányait a kolozsvári Zenelíceumban kezdte hegedűsként, diplomáját azonban már karmesterként vette át 2002-ben a Gheorghe Dima Zeneakadémián, ahol a magiszteri fokozatot is elérte. 2004-ben mesteri fokozatot szerzett a bécsi Zeneművészeti Egyetemen, 2005-ben pedig a velencei Benedetto Marcello Konzervatóriumban képezte tovább magát. Számos mesterkurzuson tökéletesítette tudását Eötvös Péter, Peskó Zoltán, Tihanyi László, Octav Calleya, Emily F. Brown és Acél Ervin irányításával, továbbá a Zürichi Tonhalle Zenekar és David Zinman tartotta képzésen, később a Schleswig-Holstein Fesztivál keretében, Fischer Iván által vezetett kurzuson is részt vett. Ő maga is népszerű előadó. 2005 és 2007 között a Nagyváradi Egyetem Zeneművészeti Karának zenekari kurzusait tartotta, és fakultás zenekarát vezette. A Nagyváradi Filharmónia állandó karmestereként a fiataloknak szóló leckehangversenyeket is vezeti.


Egyebek mellett elhangzott: Ludwig van Beethoven: Egmont – nyitány, Op. 84;

Dohnányi Ernő: Variációk egy gyermekdalra, Op. 25;

Frédéric Chopin: Cisz-moll keringő;

Bartók Béla: Román népi táncok;

A videófelvételeket Farkas Antal készítette.

Kapcsolódó

Demény Balázs személyes honlapja

www.filharmonia.ro

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb