Publicisztika

Merkel asszony bánata

Sebestyén Péter írása

Azt mondja, nem bánta meg, hogy az oroszoktól vett gázt…  Igaza is van. Hiszen jót tett vele a németeknek, jót tett vele Európának. Tízszer olcsóbban szerezte be az energiát így, mintha Amerikától vette volna.

Igaz ugyan, hogy lekapcsoltatta az atomerőművek felét (11-ből 6-ot), amiből a franciáknak van vagy ötven. Igaz, hogy mellette került képbe és helyzetbe a szőke ciklon, Orsi asszonyság, aki férjén keresztül keményen belematatott a Pfizer oltóanyagüzletbe és génkísérletekbe, és most azt mondja, Ukrajnát fegyverrel ellátni, s az oroszt büntetni bizalmi kérdés. Kapott is pár szerelmes sms-t, amit kitettek a világ ablakába. Szemben azokkal, amelyeket ő eltüntetett, hogy ne derüljenek ki a közbeszerzés nélküli milliárdos vakcina ügyek.

Fotó: MTI (archív, 2015)

Szóval Merkel asszonyságnak hála, a migránsok szépen elutaztak a Nyugati pályaudvarról, és a müncheni vonatállomáson személyesen is szelfizgetni kezdett velük. De aztán alig két év elteltével ki merte jelenteni: a multikulturalizmusnak befellegzett.

A willkommenskultur hamvaiban hunyt ki. És aztán bekövetkezett a törés, és felívelő karrierje megtorpant. Rájött, hogy telefonját az amerikaiak évek óta lehallgatják. Máig nem derült ki, hogy miért. (….) Szóval megtörték és zsarolni kezdték, hogy jobb belátásra bírják. Ezért kár volt kivitetnie a német zászlót a beiktatásán… Pedig előtte két olyan dolgot is kimondott a tengerentúliaknak, amit senki azelőtt: adják vissza Németország aranyait és Európa függetlenedjen, szakadjon el az amerikai pénzügyi (lásd világbank, IMF) köldökzsinórtól. Talán ez volt a veszte. Holott oroszul tökéletesen beszél. És ő volt az egyetlen nyugati, érdemleges, bölcs vezető, akire Putyin hallgatott, aki szót tudott érteni az oroszokkal. S aki ezt a háborút is megakadályozhatta volna. Bár az is igaz, hogy a Majdan téri nyomásban neki is része volt. De ezt tekintsük enyhe botlásnak. És talán arra is sokan emlékszünk, hogy miközben brüsszeli korifeusaival bőszen tiltakoztak a déli vezeték ellen, a fű alatt építették már az északi áramlatot…

Megjavíthatók a megrongált tengeri gázvezetékek

Meg tudom érteni Merkel asszonyt. Most elmondhatja, mert nyugdíjas. Most már őszinte lehet. Miután a zsarolási kísérletek hatására hibát hibára halmozott, most nincs felelősség a vállán. Már mások szenvednek. Többszázmilliónyian. Akik még hittek az erős, önálló közös Európában. S igaza is van. Az országa érdekében cselekedte. Most is másképp oldotta volna meg az ukrán-orosz konfliktust, mint ezek a maiak. De azért neki is sok minden a lelkén szárad. Amit akkor elhittünk neki. Amit miatta elfogadtunk, lenyeltünk. Megértettünk. Most már azt is értjük: ő is egy sakkfigura lett. Jött a ló, s a parasztot leütötte. Kár. Egy karizmatikus vezetővel kevesebb.

Fotó: Kuruc.info

Marad a tanulság. Jobb, ha a saját bölcsességünkre, értékeinkre, hagyományainkra támaszkodunk. A nyugat egy dekával sem jobb, mint mi, akiket lenéz most is. Jó lenne, ha többet adnánk önbecsülésünkre, és bátran mernénk élni saját zsírunkból. Mert lassan több lesz, mint nekik.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb