KultúraSzékelyföld

Székelyföldi múzeumokban digitalizál a budapesti Néprajzi Múzeum

Csúcstechnikával végzett munka

A 2020-as évben a koronavírus által előidézett bezártságot a közgyűjtemények igyekeztek a saját hasznukra fordítani, hiszen a zárt ajtók mögött, a „látogatóktól nem zavarva” intenzíven zajlott a szakmai munka. A székelyföldi múzeumok bekapcsolódtak a Néprajzi Múzeum mintaprojektjébe, amely keretében szakmai irányításban és képzésben, s ami talán a legfontosabb, csúcstechnikában is részesedhettek saját gyűjteményi darabjaik digitalizálása céljából.

A székelyföldi múzeumok jelenleg nem rendelkeznek olyan integrált és komplex nyilvántartó rendszerekkel, amelyek alkalmasak a metaadatok és a digitalizált tartalmak tárolására, magyar nyelvű, online megjelenítésére. A Néprajzi Múzeumban ugyanakkor több évtizede zajlik az a tudatos munka, amelynek eredményeként országosan az egyik legnagyobb és legteljesebb integrált múzeumszakmai digitális adatbázissal rendelkezik az intézmény. A múzeumban rendelkezésre álló szakmai tudás
mellé sikerült megteremteni azokat a technikai feltételeket, amelyek lehetőséget biztosítanak a kompetenciafeladat akár határon túli kiterjesztéséhez is.

A Néprajzi Múzeum a mintaprojekt keretrendszerében saját eszközparkját felhasználva, mobilstúdiót hoz létre székelyföldi múzeumi helyszíneken, helyben oldva meg ezzel a digitalizálás folyamatát. A felszerelés mellett szakmai oktatással, gyakorlati workshopokon készítik fel a digitalizálás munkálataira az erdélyi kollégákat.

A cellulóztól a digitalizált változatig – jóval több mint sima képolvasó

Egy ilyen ideiglenes digitalizáló állomást hoztak létre Székelyudvarhelyen a Képtár épületében (Kossuth Lajos u. 42. sz.), ahol Odler Zsolt projektvezető, Garai Edit és Sarnyai Krisztina fotósok segítségével a projektben résztvevő székelyudvarhelyi muzeológusok elsajátíthatják a digitalizálás ezen módszerét. Az oktató hét befejeztével a Székelyudvarhelyre és Gyergyószentmiklósra is kitelepített egy-egy eszközzel már a helyi kollegák folytathatják a munkát.

Az október 20-án, szerdán tartott találkozó keretében Odler Zsolt projektvezető ismertette a média képviselőivel is a program Székelyföldet átfogó jelenőségét és szemléltette a technikai működését. A projekt adminisztratív lebonyolításának egyeztetése végett az öt székelyföldi múzeum igazgatója is
jelen volt a helyszínen.

Simó Márton felvételei

ÉSZM-információ

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb