ErdélyRománia

PREMIER! – Mi történt 1918-ban Gyulafehérvárott?

Dokumentumfilm készült a román mítoszépítésről

A Nemzeti Filmintézet és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával dokumentumfilm készült az 1918. december 1-én tartott „egyesülési nemzetgyűlés” százéves évfordulóján. Rögzítették a román többség által szervezett ünnepségeket, majd felvételeikhez hozzárendelték a téma kapcsán megszólaló magyar és román történészek, közéleti személyiségek véleményét is.

Korabeli felvétel a román nemzetgyűlésről

A film alkotói – Margittai Gábor és Major Anitta – megszólaltatják Gudor András református lelkipásztort és Marton József gyulafehérvári teológusprofesszort, akik arról beszélnek, milyen nehéz egyben tartani a szórványmagyarságot, Megszólal továbbá Valer Moga román történész, a gyulafehérvári 1918. December 1. Egyetem oktatója és Tudor Rosu román történész, a téma szakavatott kutatója, gyulafehérvári helytörténész. Egyikük a hagyományos román narratívát mondja fel, a magyar birodalomban elnyomott nemzetiségek elszakadási vágyáról beszél, másikuk pedig racionalitással ragadja meg a kérdést, és elsősorban Erdély gazdagságát látja a román egyesítő igyekezet fő okának. Soós Zoltán történész, Marosvásárhely polgármestere a Romániára maradt kulturális örökség sorsáról beszél. Kifejti véleményét, az azóta elhunyt Szőcs Géza költő, politikus is, aki arról beszél, milyen nehézségekkel járt a kilencvenes években a magyar érdekképviselet megszervezése. A 2018-as centenáriumi eseményeket rögzítő dokumentumalkotás megrázó erővel mutatja be a magyar–román közös múlt és közös jelen ellentmondásait.

A Magyar Nemzet közlése nyomán

A filmet vasárnap  – magyar idő szerint! – 11.05-kor mutatja be a Hír TV.

Amennyiben sikerül élő linket találnunk, vagy rendelkezésre áll valamelyik archívumban/ videómegosztón a szabadon visszanézhető változat, arra hamarosan felhívjuk követőink figyelmét.

Kapcsolódó

Fráter Olivér: Erdély román megszállása 1918-1919

Tudósítás az 1918. december 1-jei gyulafehérvári román népgyűlésről

Gyulafehérvár ellen tiltakozott a kolozsvári ellen-nemzetgyűlés

 

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb