KözéletKultúraSzépirodalom

Két szerző három kötet

Nagy Miklós Kund írása

…négy megszólaló és számos könyvbarát töltött együtt hangulatos, tanulságos két órát április 18-án a marosvásárhelyi Studium HUB előadótermében. Sebestyén Péter Aranymosás és Ősvigasztalás című új köteteit, illetve Simó Márton nemrég megjelent regényét, A boldogabb embert házigazdaként Nagy László unitárius lelkész és a szerzőkkel beszélgető Nagy Miklós Kund szerkesztő mutatta be.

Az immár tíz éve működtetett internetes honlapjáról – www.peterpater.com – is jól ismert csíkszenttamási plébános Aranymosás címmel napvilágot látott könyve újra a szerző publicisztikai vénáját mutatja fel, sajátos műfajmegnevezéssel, cetliken örökítve meg gondolatait, a médiából, olvasmányélményeiből és a közéletből kiragadott elmés, megszívlelendő, humoros, vitatandó, tovább-gondolható rövid szövegeket, „szentenciákat”.

Nagy László tiszteletes (j1), az est házigazdája, Sebestyén Péter, Nagy Miklós Kund és Simó Márton

A kötet a 2021–22–23-as esztendőt cetlizi be ekképpen. Másik kötete, az Ősbizalom Sebestyén Péter papi szolgálatának egyik újabb fontos tanúsága. A Kilenckeddek alcím azt jelzi, hogy a lelkész 2023-ban a Páduai Szent Antal ünnepét megelőző kilenc héten át a csíksomlyói kegytemplomban tartott tematikus beszédeket, a tetszetős kiadványban ezeknek a szerkesztett változatát adta közre. Lélekhez szóló, a jót, szépet, igazat sugárzó hitvallás árad belőlük, az általánosítás mindig a minket körülvevő valóságból, egyedi életünk realitásaiból indul ki.

Amint az újabb Simó Márton-regény, A boldogabb ember is. A cím Móricz Zsigmond közismert könyvére, A boldog emberre utal, de az Élő Székelyföld Munkacsoport és Egyesület tevékeny, íróilag ugyancsak termékeny, meghatározó egyénisége egy újabb kort s a Móriczétól körülményeiben is különböző főhőst állít elénk.

Simó Márton és Nagy Miklós Kund

Az életrevaló székely ember, Jobb Gyurka, ahogy az író a hősét nevezi, szintén maga jelentkezett a beszélgetésre, de nem mélyszegénységből keresi meg a tollforgatót, hanem úgy, hogy a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben keményen dolgozva, az anyagi gyarapodás minden lehetőségét kihasználva, biztosnak tűnő egzisztenciát teremtett magának, és arról van mondandója. Simó harminc beszélgetés során követte nyomon a beszélgetőtársával Erdélyben, illetve Magyarországon történteket, és a saját tapasztalataival, gondolataival egybegyúrva, valóságot és fikciót egységbe hozva alkotta meg regényét. Úgy, hogy közben a mai írósors, a honi magyar alkotók mostoha viszonyairól is képet formálva, rezignáltságát sem titkolva, el-elmereng. Abban viszont teljesen egyetért hősével, hogy „mindig, mindenekelőtt a legfontosabb a munka, s az, hogy az ember ne hagyja magát”.

A két szerző folyamatosan és több irányban is egyforma odaadással dolgozó „megszállott”, a köz, közösségünk fáradhatatlan szószólója, legfrissebb köteteik, amelyeket a rendezvény végén szorgalmasan dedikáltak, újabb kiadványaik megjelenését vetítették elő. Sebestyén Péter a 2024-es Cetlikkel is kötetben gondolkozhat, Simó Márton pedig bevallotta, már majdnem kész van következő regényével. Jövő ilyenkor biztos a mostanihoz hasonló eseményre számíthatunk a Studium HUB-ban.

A Népújság közlése nyomán 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb