CivilszféraEgyházKözéletKultúraSzékelyföld

Homoródalmás – Szabó Gyulára emlékeztek

Kilencvenkét éve született a jeles író

Vasárnap az istentisztelet keretében, majd az író nevét viselő helyi kultúrházban emlékeztek Szabó Gyulára, aki 1930. szeptember 11-én látta meg a napvilágot. Napján – ahogy mondotta Csete Árpád helyi unitárius lelkész. És ezt a hagyományt a jövőben is folytatni kívánják, mivel a koronavírus-járvány miatt két éven át jórészt szüneteltek a községben a kulturális programok.

Szabó Gyula emléke erős és folyamatosan jelenlevő a helyiek köztudatában, rokonai, családtagjai, leszármazottjai élnek Homoródalmáson és a környéken – Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen – , műveit olvassák. Talán nem eléggé, mert változnak a kulturális szokásaink…

Olvasni élmény!

Hogy ez a beágyazottság erősödjék, a mostani megemlékezésen a helyi általános iskola hetedikes tanulói közül kértek fel néhány diákot, hogy olvassanak fel az író Almáshoz igenvalóst köthető munkáiból.

Csete Árpád lelkész megerősítette a jelenlevőket abban, hogy az egyházközség a továbbiakban is igyekszik életben tartani az életmű iránti érdeklődést és anyagiakkal is hozzájárul ahhoz, hogy a helyi polgármesteri hivatallal és a Székelyföld szerkesztőségével közösen még jelentősebbé tegyék a két Homoród-mentéhez kötődő fiatal író pályakezdését az évente odaítélt Szabó Gyula-díj révén

Jólesik a helyieknek és a hazalátogatóknak egyaránt, hogy „Almás gödre”, a helynevek – Szármány, Kajmáca, Gál-hegye – és az ismert, (még) ma is használt szófordulatok benne foglaltatnak az életműben, s „időutazást” jelent sokak számára a szénacsináláshoz, az erdőléshez, a földműveléshez kapcsolódó emlékek, az abbahagyott munkamódszerek és mozdulatok felidézése.

Oláh Sándor a tavalyelőtt ősszel, a 90. évfordulóra megjelent kötetről is beszélt, amelyet akkor csak online módon tudtak bemutatni. Kortársak, barátok, irodalmárok foglalják össze ebben a könyvben az íróhoz és a műhöz kapcsolódó gondolataikat, és kiderül az is, hogy nagymonográfia készül Szabó Gyuláról.

Szabó Gyula: Gólya száll a csűrre. Székely Könyvtár, 93., Csíkszereda, 2021, Hargita Kiadóhivatal

Hogy elvihető élmény is legyen, az ünnepség végén meg lehetett vásárolni az Oláh Sándor társadalomkutató és Lövétei Lázár László által szerkesztett könyvet, valamint a Székely Könyvtár 93., tavaly megjelent kötetét, amely a Gólya szállt a csűrre című Szabó Gyula-opus reprint kiadása.

A szerző felvételei

Simó Márton

Kapcsolódó

Hargita Népe – 90. éves lenne Szabó Gyula

Háromszék – Gólya szállt a csűrre…

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb