CivilszféraEgyházkiállításKultúra

Homoródkeményfalva – Új temetőkaput avattak

Régóta készültek rá

Elválaszt és összeköt. Két világ határán helyezkedik el. Jelzi a mulandóságot. És az örökkévalóságot. A ‘VOLTUNK, VAGYUNK, LESZÜNK!” hármas igazságát. Ez derült ki a megszólalók beszédeiből.

A templom sok emlékezetes esemény színhelye volt és lesz

„Tennivaló még bőven akad, legyen ez egy új kezdet.” 

Lurcz Zsolt Abásfalva-Keményfalva unitárius lelkésze a helyhez és az elődökhöz való ragaszkodás fontosságát hangsúlyozta beszédében. Jakab Attila polgármester felidézte szeptember 11.-e tragikus üzenetét is, ám ugyanakkor azt is elmondta, hogy ez a nap legyen egy szimbólum, az újrakezdés és a biztos folytatás lendületének emlékezetes mozzanata, „mert úgy tűnik, hogy Homoródkeményfalva megmozdult”. Tódor Vendel alpolgármester a „technikai” részleteket érintetve megköszönte a hozzájárulók adományait, az önkéntesek munkáját és a helyi közbirtokosság anyagi hozzájárulását.

Új kezdet előtt áll a falu. Az utóbbi évek infrastrukturális fejlesztései és a változó világhangulat erősíti a hely iránti érdeklődést.

A szabadtéri eseményt rövid kulturális műsor színesítette, a szeretetotthonban meg lehetett tekinteni az Abásfalván és Homoródkeményfalván tartott fotóstáborok idején készült felvételek egy részét, majd közebéd következett, amelyen részt vettek a gyülekezet helyi tagjai és sok elszármazott, aki egyaránt ragaszkodik a helyhez, a templomhoz, a faluhoz, a temető dombjához, ahol az ősök nyugszanak.


Hátszegi Csaba egy ad hoc kiállítást hozott létre a községben tartott fotótáborok anyagából

Ez a három felvétel a Homoród Fotóklub archívumából való. Az eseményfotókat a szerző készítette.

Simó Márton

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb