CivilszféraEgyház

Közös nyilatkozat a magyar-szlovák összetartozásról és egymásrautaltságról

Két civil szervezet és egyházi vezetők kezdeményezése

Szlovákia korábbi európai biztosa, Ján Figeľ és Surján László, az Európai Parlament korábbi alelnöke által jegyzett nyilatkozat kulcsfontosságúnak nevezi a kisebbségek jogainak törvényes védelmét. Rámutatnak arra, hogy nem elég, ha csak az egyházi vezetők és a kormányok között létezik jó – bár olykor akadozó – kapcsolat és együttműködés.

Fontosnak tartják, hogy a polgárok is ismerjék egymás kultúráját és közös történelmünket. Szorgalmazzák a határon átnyúló társadalmi kapcsolatokat.

„Elrepült a nagy kő, ki tudja hol áll meg…”

Nagyboldogasszony napján a szlovákiai Tunega, Púčik és Tesár Alapítvány (Nadácia Tunegu, Púčika a Tesára) és a magyarországi Charta XXI. Egyesület közös nyilatkozatban állt ki a magyar-szlovák összetartozás fontossága mellett. Olyan pillanatban, amikor a kormányközi kapcsolatok eléggé hűvösek, Szlovákiában kormányválság fenyeget, ugyanakkor Erdő Péter bíboros nyitrai szentmiséje erősödő egyházi kapcsolatokra utal.

A közös nyilatkozat fél éves tárgyalási sorozat után született meg. Abból indul ki, hogy a jelen minden feszültsége ellenére a szlovákok és magyarok ezeréves közös történelme a két népet szorosan összekapcsolja, de ezt a történelmet egyikük sem ismeri, csak erősen torzított formában. Egymás megismerése nélkül pedig teret kap a megosztás, olykor az ellenségeskedés, egymás lenézése.

A kezdeményezők szerint szükség van az erők összekapcsolására, hiszen mindkét nemzetnek szüksége van egymásra, hogy a háború, az infláció, a migráció és a nyugatról egyre erősödő ideológiai diktatúra fenyegetését hatékonyan el lehessen hárítani. Ezért született ez a nyilatkozat, amelyhez egyetértése esetén bárki csatlakozhat.

JÖN! JÖN! JÖN! – A Charta XXI. mozgalom által alapított új díj: „Az Isten tenyerén”

A kezdeményezés nem az első, és aligha az utolsó próbálkozás, hogy a szlovák-magyar viszony lényegesen javuljon. Jó jel, hogy Szlovákiában egyre többen állítják, hogy nem volt ezeréves elnyomás, és magyarok körében is tudatosodik, hogy a történelmi Magyarország többnyelvű ország volt, amelyet többek között a szlovákok és magyarok együtt építettek, és ha kellett, együtt védtek meg.

Erdő Péter és František Tondra a “Megbocsátunk és bocsánatot kérünk” nyilatkozat aláírásakor Esztergomban

A két szervezet sürgeti, hogy a közoktatásban is kapjon helyet a közös történelem és a másik nemzet kultúrájának megismerése. Ez azonban nemcsak oktatási kérdés, azt javasolják, hogy a két kormány hozzon létre egy közös alapítványt a kulturális kapcsolatok fejlesztése céljából. Szeretnék, ha a jelenleginél több lehetőség nyílna a szomszéd ország nyelvének elsajátítására is.

A nyilatkozat teljes szövege elolvasható magyarul és szlovákul is.

„Minél jobban ismerjük egymást, szomszédainkat, annál inkább vagyunk közép-európaiak; nem annyira a születés, mint inkább a tanulás révén. Aki nem akarja megismerni szomszédait, az kulturálisan elgyengül.” (Konrád György)

Kérik azokat, akik a nyilatkozat tartalmával egyetértenek, hogy az info@chartaxxi.eu email címen ezt jelezzék, hogy nevük jelenjék meg az aláírók listáján.

A listát a kezdeményezők neve nyitja, majd az előkészítésben, a nyilatkozat megfogalmazásában részvevők következnek, és ezután a támogatók neveit várják!

A Charta XXI. Egyesület közlése nyomán

Kapcsolódó

Magyar-szlovák összetartozás

Szemelvények támogatói levelekből

Megbocsátunk és bocsánatot kérünk

Közös alapítvány szolgálhatná a magyar-szlovák összetartozást

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb