CivilszféraÉlet-módÉpítészetErdélyKárpát-medenceSzékelyföld

Újabb SICVLICVM-plakettet helyezünk ki

Egyesületünk ezúttal Bükkfalvára látogat

Amint arról beszámoltunk, március elején Székelyudvarhelyen, az első olyan városi magánházat fogadtuk be a „SICVLICVM-klubba”, amely a hagyományos formakincs jegyében épült tíz évvel ezelőtt. Akkor született meg bennünk az elhatározás, hogy a következő állomásunk Homoródszentmárton egyik utcája, vagy tanyája (?), az alig-falu, Bükkfalva lesz, ahol László Ildikó és Árpád Múlt Idők Háza nevet viselő bennvalóját vonjunk be az értékfelmutató programba.

Ez az ingatlan számunkra nem ismeretlen, több alkalommal is megfordultunk ott az elmúlt évek során. A mostani látogatást összekapcsoltuk a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont által szervezett Tájházak hete című című rendezvénysorozattal, amelynek köztudottan az a célja, hogy megismertesse és népszerűsítse Hargita megye néprajzi gyűjteményeit, tájházait, azokat a magánszemélyeket, civil aktivistákat, szervezeteket, intézményeket, amelyek/ akik ilyen céllal végeznek értékőrző munkát.

A László-házaspár: Ildikó és Árpád (2020) – Simó Márton felvétele

Ez a ház 1879-ben, amikor a mostani tulajdonos nagyapja született, már megvolt. Azonban a kettős osztatú lakóház kivitelezésének stílusa, padlózata, ajtói, ablakai, gerendázata alapján arra következtethetünk – mivel pontos adat nem áll rendelkezésre –, hogy a 19. század első harmadában épülhetett. Esetleg bizonyos elemei másodlagos beépítés során kerülhettek újrahasznosításra.

Az örökösnek kellő odafigyeléssel és ragaszkodással sikerült megtartania a berendezési tárgyakat. Valamikor itt kerekesműhely is működött, amelynek eszköztára egyben megmaradt. László Árpád évtizedek óta gyűjti a régi tárgyakat, amelyekkel folyamatosan kiegészíti a berendezést, illetve bővíti a bemutatott tematikákat. A ház és a csűr közé „kocsiszínt” épített, ahol a hagyományos gazdálkodás eszköztárát tekintheti meg a látogató.

Folyamatosan kísérletezünk a minél esztétikusabb, ám egyszerű kivitelű plaketekkel, tulajdonképpen emlékeztetni is szeretnénk a Sóvidéken használt önkéntes tűzoltósági jelvényekre, amelyek cserépből készültek – értelemszerűen az volt ott a legolcsóbb rendelkezésre álló alapanyag és a népi szaktudás is megvolt az elkészítéséhez – és a 20. század elején használták. Ilyen jelvény itt-ott ma még látható régebbi házakon vagy kapukon. Udvarhelyszék-Hegyalján és a két Homoród-mentén ugyanilyen célokra fémlemezt alkalmaztak. A mostanában előállított bronz- és alumínium-lapok árát a fémek világpiaci ára mozgatja – exponenciálisan felfelé – , mondja Lázár Imre öntőmester, akinek műhelyében ezeket készíttettük. A plakett „össznépi” jellegű, az egyesület vezetőjének elképzelése alapján rajzolta Gyöngyössy János és Kelemen Albert; a kivitelezést gyakorló építészek is segítették, akik közül Jakab Csaba és Köllő Miklós konstruktív hozzáállását kell külön megköszönnünk. A cserépváltozat Józsa László korondi fazekasmester munkája – Simó Márton felvételei

Az ünnepi alkalomból SICVLICVM-plakettet és emléklapot adunk át a László-házaspárnak. Az eseményt a sajtó nyilvánossága előtt szervezzük, de szívesen várjuk az eseményre a helyi vezetőket, elöljárókat és a távolabbról érkező érdeklődőket egyaránt.

A SICVLICVM-avatásra 2022. június 3-án, 14 órakor kerül sor a Homoródszentmárton községhez tartozó Bükkfalván, a Múlt Idők Házának udvarán. A helyszínt a bágyi eltérővel szemben levő makadámútra rátérve lehet megközelíteni, mintegy kilométernyi távon követve a Via Transilvanica turista-, illetve az Erdélyi Mária Út leágazásának zarándok-útvonalát.

Programunk önjáró!

Részben az érintettek, részben az egyesület hozzájárulása segítségével valósul meg. Külön érdekessége – amely működőképességét biztosítja és erősíti – , az az elvárás, hogy az ide belépő objektumok tulajdonosai vagy üzemeltetői meg kell nevezzék a következő, SICVLICVM-besorolásra érdemes házat, illetve gyűjteményt.

A szervezők a teljes Székelyföld területére kiterjesztik ezt a programot. A közeljövőben olyan utcát, falurészletet is szeretnének bevonni az „értéktárba”, amely hagyományőrző formáival, illetve hagyományos módon megfogalmazott új kivitelű házsoraival, kapuival, kerítéseivel ragaszkodik a régi székely falu építészeti értékrendjéhez.

A SICVLICVM-csoport egy laza szerveződési baráti társaság, amelynek tagjai tartják a kapcsolatot, segítik egymást, és népszerűsítik azt a hitvallást, amelyet ez a civil kezdeményezés képvisel.

Az Élő Székelyföld Egyesület és Munkacsoport közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb