CivilszféraÉpítészetErdélyKultúra

Szejkefürdő – Újabb öreg kapuval bővült a székelykapuk gyűjteménye

A zetelaki Kolumbán-család adománya és közösségi összefogás jóvoltából

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány által 2021-ben szervezett FussNEKI! adománygyűjtő program keretet szolgáltatott a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Alapítvány számára, hogy közösségi összefogásra hívja a népi építészet megmentését támogató városlakókat.

A múzeum dolgozóiból és családtagjaikból alkotott 17 fős adománygyűjtő csapat a 17. szejkefürdői székelykapu állítását tűzte ki célul az Orbán Balázs síremlékéhez vezető sétányon – ezért futott –, ennek megvalósítására gyűjtött adományokat. „Büszkén tudatjuk – áll az intézmény közleményében – , hogy lezárult az értékmentő projekt, és szakszerűen restaurálva, teljes pompájában megcsodálható a Szejkén a zetelaki Kolumbán-család adományaként a múzeum tulajdonába került öreg székelykapu.”

A kapu készítője-faragója küküllőkeményfalvi Benedek Imre volt. Korát tekintve kitűnő állapotban van.

Felirata a szemöldökfán: AZ ÚRISTEN SEGEDELMÉBŐL ÉPÍTETÉK EZEN KAPUT: GAGYI SÁNDOR: ÉS NEJE MÁTÉ VERONIKA 1884-be június 24 –diKÉN.

A vendégló udvarán várta jobb sorsát

Ez a kapu eredetileg Zetelakán a Gagyi dombja bal oldalán állt, a 835-ös számú porta bejáratát díszítette. Állíttatója Gagyi Sándor és Máté Veronika. A kapu egykori tulajdonosa lányától vásárolta meg a bennvalót Biró Ferenc 1983-ban, majd onnan 2004-ben Kolumbán-Antal József átmentette az utókornak, áttelepítve a Székelytanya vendéglő udvarára. A közelmúltban, az ingatlan eladását követően ajánlotta fel a Haáz Rezső Múzeum részére. Így került az Orbán Balázs sírjához vezető székelykapuk sorába, miután a restaurálási munkálatokat Domokos Levente szakrestaurátor végezte el.

A kerthelyiséggé alakított udvar hátsó traktusában állt, viszonylag biztonságos körülmények közt ez a múzeumnak adományozott kapu – Fotó: Simó Márton (archív, 2021)

A FussNEKI! nevű program keretében begyűjtött támogatások a projekt teljes költségvetésének felét fedezték, a fennmaradó részt a Haáz Rezső Múzeum költségvetése által Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosította.

„Köszönet minden adományozónak az értékmentő munkában nyújtott segítségért!” – írja a múzeum munkaközössége nevében dr. Miklós Zoltán néprajzkutató, az intézmény vezetője.

A külön meg nem jelölt felvételeket és a videót a múzeum bocsátotta rendeolekzésünkre

A Haáz Rezső Múzeum közlése nyomán

535600 Székelyudvarhely
Tel.: (+4) 0266-218375
Bethlenfalvi u. 2-6. sz. Pf. 22.

www.hrmuzeum.ro

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb