ErdélyKultúra

Megjelent a Művelődés augusztusi száma

Lapszámajánló

„Az, hogy mi egy szerencsésebb és élhetőbb korban élünk, részben Semmelweis Ignác tehetségének, kitartásának és áldozatkészségének köszönhető. A tisztaságra való törekvés – főként tapasztalati alapon – a különböző történelmi korok orvoslásában, sebészetében is többé-kevésbé jelen volt, de messze nem olyan tudatossággal és alapossággal, ahogyan manapság” – fogalmazott a Művelődés augusztusi vezércikkében Balla Sándor, a folyóirat munkatársa.

A reformkori magyar orvos eredményeit méltató vezércikk egy életrajzi film előkészületei apropóján íródott.

Semmelweis Ignác (1818-1865) orvos, a magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakja, a gyermekágyi láz kóroktanának megalapozója, “az anyák megmentője”

Az augusztusi szám változatos témákat vonultat fel. Gaal György gróf Bánffy György halálának és temetésének körülményeiről ír az Enciklopédia rovatban, amelyben egy kolozsvári vonatkozású, közlekedéstörténeti tanulmányt is olvashatunk Szima Csillától. A Közösség rovatban Gusztáv Jenő a brassói magyar kórus jubileumi ünnepségéről számol be, Zilahi Nono pedig a Galéria rovatban Mira Marinca? képzőművész munkásságát ismerteti. Interjút olvashatunk továbbá Demeter László történésszel, Erdővidék Múzeumának munkatársával, aki Bódi-Kolumbán Ágnes kérdéseire válaszolt. A Hétköznapi hőseink rovatban az inaktelki lelkipásztorról, Jánosi Lórántról szóló riport második része kapott helyet, a Hirdetőben pedig beszámoló található a Csíkszeredai Régizene Fesztiválról.
A címlapon Kis Szilárd felvétele, a hátsó borítón pedig Mira Marinca? munkája látható. A lapszámban archív felvételeket és a szerzők fényképeit, illusztrációit használtuk fel, továbbá Lupescu Radu, Szentes Zágon, Udvardi Árpád, Claudiu Kusai, Nico Versteeg, Szigeti Vajk István fotóit.

A szerkesztőség közlése nyomán

 www.muvelodes.net

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb