EgyházErdélySzékelyföld

FRISSÍTVE! – A Szejkén találkoztak az unitáriusok

A Magyar Unitárius Egyház nagy napja

„A rád bízott drága kincset őrizd meg” (2Tim 1,14) – ezzel a bibliai üzenettel hívta a Magyar Unitárius Egyház hálaadó istentiszteletre híveit és más felekezetű testvéreit augusztus 13-án, szombaton a Szejkére.

A találkozó programja

Délelőtt 10 órakor a hagyományőrző huszárok tisztelgését Orbán Balázs főtéri szobránál a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny mezőnyének tervezett áthaladása végett elrendelt útlezárás ellehetetlenítette, ami kisebb fennakadást okozott a meghirdetett programok rendjében.

A nemzeti zászló átadását követően, körülbelül 11 óra 10 perctől, a Szejkén elkezdődhetett a szabadtéri istentiszteletet; igét hirdetett Újvárosi Katalin zetelaki unitárius lelkész, énekvezéri szolgálatot végzett Vas Székely Piroska, a székelyudvarhelyi 2-es számú unitárius egyházközség részéről.

Újvárosi Katalin

Az úrvacsorai szertartást Szabó Előd, a Háromszék-Felsőfehéri Unitárius Egyházkör esperese jelentette be, az ágendát Biró Attila, árkosi unitárius lelkész mondta, a szintén árkosi énekvezéri szolgálatossal, Márk Attilával együtt.

Orbán Balázs sírjának megkoszorúzása 13 óra 15 perctől vette kezdetét, majd köszöntőbeszédek következtek, énekelt Ürmösi Incze Terézia.

A teljes találkozó ideje alatt több sátorban is várták a résztvevőket, így a Nőegyleti sátorban Tordai Melinda, sepsikőröspataki, Szabó Kata, ürmösi és Biró Annamária, árkosi nőszövetségi tagok.

A Székelyudvarhely Belvárosi Unitárius Egyházközség pedagógusai a Gyermeksátorban tartottak foglalkozást a legkisebbeknek, a Lelki kuckóban is volt lehetőség úrvacsora vételére Péterfi Ágnes és Újvárosi Katalin lelkészek vezetésével.

Ezen a sorban huszonharmadik szejkefürdői találkozón megemlékeztek a tavaly elhunyt, immár néhai Kedei Mózes lelkész-esperesről is, aki annak idején kezdeményezte ezeket a találkozásokat, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az itteni programok a Magyar Unitárius Egyház életének kiemelkedő, országos és nemzetközi fontosságú rendezvényeivé válhassanak.

A résztvevők számára ingyenes volt a belépés az Orbán Balázs Látogatóközpontba, illetve féláron tekinthették meg a Mini Erdély Parkot is.

Az idei ünnepségsorozat a Háromszék-Felsőfehéri Unitárius Egyházkör, a Székelyudvarhely Belvárosi Unitárius Egyházközség, a Székelyudvarhelyi 2-es számú Unitárius Egyházközség és a Magyar Unitárius Egyház Főhatósági Hivatala szervezésében valósult meg.

Farkas Antal felvételei

A Magyar Unitárius Egyház közlése nyomán

Írásunk a továbbiakban frissül!

Kapcsolódó

Megtapasztalni Isten üzenetét

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb