ErdélykiállításKultúra

Kiállításmegnyitó és megemlékezés Tordaszentlászlón

A jeles képzőművész-zenetanárra emlékeznek szülőfalujában

Vasárnap, a 11 órakor kezdődő református istentiszteletet követően, szülőhelyén szerveznek emlékkiállítást Györkös Mányi Albert munkáiból a gyülekezet tanácstermében. A 2022-es év folyamán GYÖRKÖS 100 címmel kiállítás- és rendezvénysorozatot szervez az EMKE Kolozsváron működő Györkös Mányi Albert Emlékháza, névadójának, a zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulóján, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy partnerségével.

A programsorozattal arra törekednek, hogy az alkotó teljes életművét művészettörténeti elemzések tükrében ismertessék meg úgy, hogy jelen legyenek Györkös Mányi világának népszerű és ismert alkotásai, ugyanakkor művészetének eddig ismeretlen árnyalatait és variációit is bemutassák.

Az emlékév nyitóeseményeként egy nagyszabású életműkiállításra került sor a kolozsvári Bánffy Palotában működő Művészeti Múzeumban, ahonnan a kiállított képek egy része a Maros Megyei Múzeumba vándorolt tovább.

Az emlékév kiállítássorozatának harmadik állomása Tordaszentlászló

A 2022. július 31-én, vasárnap, a 11 órakor kezdődő református istentiszteletet követően az egyházközség tanácstermében megnyíló tárlatra a festő szülőfaluja által ihletett alkotásokból válogattak. Ezen festmények egyrészt az emlékházban őrzött hagyaték darabjai, másrészt magán-, illetve köztulajdonból származnak, és az emlékév kiállításaira ajánlották fel a tulajdonosok.

A rendezvényen felszólalnak:
• Balázs Attila tordaszentlászlói református lelkész, az esemény házigazdája
• Dr. Széman Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület – EMKE elnöke
• Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője és programszervezője, a Györkös-hagyaték gondnoka, a Györkös 100 emlékév projektmenedzsere
• Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője, a Györkös 100 emlékév társszervezője, a kiállítás kurátora.

Ugyanekkor bemutatják az emlékév két kötetét: az Álomképek. Betekintés Györkös Mányi Albert életművébe című, három nyelvű, hatvan festménynek a László Miklós fotográfus által készített színes reprodukcióját tartalmazó katalógust, amelyet a kolozsvári megnyitóra állítottunk össze, valamint a Györkös Mányi Albert metszetei című albumot, amely a Polis kiadó gondozásában jelent meg a 2021-es év végén.

A könyvek bemutatása után levetítik az erre az alkalomra összeállított dokumentumfilmet.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak!

A kiállítás megtekinthető 2022. augusztus 7-ig

A rendezvény szervezői az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a tordaszentlászlói egyházközség.

A programsorozat fő támogatói: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Nemzeti Kulturális Alap, Communitas Alapítvány, Magyar Művészeti Akadémia, Carola Egyesület.

További támogatók azon belföldi, illetve külföldi magánszemélyek és intézmények, akik felajánlották a tulajdonukban lévő Györkös Mányi-festményeket a kiállításokra.

A Györkös Mányi Albert Emlékház közlése nyomán

www.emke.ro

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb