PublicisztikaVilág

Satu – vérrel olajozva

Sebestyén Péter jegyzete

Nem baj, ha most szenved Európa népe, a szankciók legalább hosszú távon satuba szorítják Putyint és rákényszerítik a békére. Döntenie kell: olaj vagy fegyver. Valahogy így fogalmazott J. Borell az EU külpolitikai biztosa. S milyen jó, hogy a két testvérnép háborúja kiugrasztotta a nyulat. Európa összefog, összezár. Hiszen itt nem is az emberi életekről és háborúról van szó, hanem liberális nyugati ideálokról és úgynevezett értékekről.

Micsoda morál! Nem veszünk véres olajat! Nem vásárolunk tőled, mert arra költöd, hogy embereket gyilkolj!… Inkább adunk fegyvert a szomszédnak, és akkor béke lesz. Ha pedig a gázturbinát visszaadja a Siemens, akkor kiváltjátok az ukránok haragját.

Eközben Európa népei már a télre készülnek, rettegnek a megfagyástól, a leszegényedéstől. A lengyeleknél elfogyott a szén, a cseheknél a maffiózók már terítik jobbra-balra az ukrán fegyvereket a nyugati alvilág megrendelésére, az olaszok már nem szállítanak több fegyvert az ukrán háború sikeréért. A holland gazdák napok óta tüntetnek, mert az egyetlen hazai élelmiszerláncot le akarja törni az amerikai „bio”-multicég. A németek mégiscsak visszakapcsolják az atomerőműveket, kitolják a belső égésű autók gyártásának és kivonásának a futamidejét. Vannak országok, ahol jegyrendszert pedzegetnek. Az üzemanyagárak az egekben. Kínjukban sok helyen már uszodákat zárnak, be az önkormányzatok, lekapcsolják a közvilágítást, sőt a jelzőlámpák éjszakai üzemszünetét is fontolgatják. Nem mosnak, nem fürdenek, és kezdik menhelyekké átalakítani a sportcsarnokokat. A modern és szabadelvű nyugat, Amerika gyámsága alatt gazdaságilag lassan elvérzik, világjavító eszmerendszere – úgy tűnik – lejárt szavatosságú lesz.

A gyakorlatban viszont ez a Nyugat mintegy 30 ország, szemben a normálisabb 170 országgal, akik józanul gondolkodnak és cselekednek. Az oroszok pedig lassan megszüntetik az Egyesült Államok által diktált egypólusú világrendet, és a háború százvalahány napja alatt napi egy milliárd dollárral gazdagítják államkasszájukat, még akkor is, ha olcsóbban adják az olajat kelet felé, mint a nyugati vásárlóknak. Mi meg csak fogadjuk a naponta tízezrével érkező menekülteket, de nem csak a fehéreket ám, mert akkor megint lekerül a füstszűrős kalap a nyuszikáról…

Az esztelen felsőbbrendűségi érzet, a ruszofóbia kellő paraván a szélsőségeknek, sőt még morális dominanciával is büszkélkedik, hetykén odaszólva mindenkinek, aki még labdába rúghatna. Aminek hiányában a kommunizmus alatt nyögtünk, vagy amiért nyugatra vágyódtunk, az elérhetetlen életszínvonal, jólét, demokrácia, az úgy látszik, a szemünk előtt dugába dől. Kártyavárként omlik össze. A kovid idején azt hittük, ezt már nem lehet fokozni, de lám, dehogyisnem. Mert a digitális média uralma alatt olyan tökélyre vitték az agymosást, hogy önként, engedelmesen, mindent elviselünk, ha úgy tálalják, ahogy az nekünk látszólag jó lesz. Hiába értelmetlen ez a keménykedés, hiába a nép áldozata, a korrupt elit úgyis átviszi akaratát, csak menthesse a hatalmát.

Ilyenkor az emberben gyűlni kezdenek a kérdőjelek: vajon ilyen könnyen bele kell nyugodnunk a sorsunkba? Nincs más megoldás? Nem lehetne másként, másképp gondolkodni? Nem lehetne Oroszországgal is egyenrangú félként tárgyalni, aggályait komolyan venni és vele szövetséget kötni?… Ez nem lenne annyira fontos legalább, mint a NATO-hadviselés?… Jó ez nekünk, hogy ennyire a dolgokba, az árukba, a civilizációs eszközökbe vetjük bizalmunkat? Nem lehetne, nem kellene felelősségre vonni környezetünkben azokat, akik nekünk hazudnak, akik megtévesztenek? Hol vannak azok az értelmiségiek, akik, ha kell a média, a politikum paneljeit, üres bikkfanyelvét félresöprik, szembesítve a hatalom birtokosait az igazsággal?!… Ezek a jelenségek vajon nem azt jelzik, hogy a finomkodó, elmaszatoló véleményvezérek megoldásai, választott képviselőink döntései nem a nép javát, nem a közösség nemzeti és hit beli önbecsülését teszik tönkre? Nem kellene egyenesebben és őszintébben beszélni a néppel: Kell ehhez a háború, a kiégett olajmécses, a fagyos hideg is?

Ha a védelemhez, a békéhez is erőt kell felmutatni, kezdjük mindjárt az igazság, a szeret erejével. Mert a szeretet nem épülhet hazugságra. Az igazság motorját a szeretet olajozza. Ahhoz viszont előbb kell a tartalékolaj. Mert ha jön a Vőlegény, akkor már késő drága olajért szaladni. Főleg akkor, ha a csapot már elzárták…

Sebestyén Péter

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb