ErdélyKárpát-medenceKultúraSzékelyföldZene

A Fonó Zenekar erdélyi koncertsorozata – Tanúhegyek

A mélységeket keresve

A Fonó Zenekar Tanúhegyek című produkciójával június 14-étől öt estén Erdély városaiban lép fel. A koncertsorozatról Agócs Gergely, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, a Fonó Zenekar vezetője mond el részleteket.

„Az elmúlt harminchat esztendőben népzenekutatóként a Kárpát-medence különféle tájegységein végeztem terepmunkát, s e gyűjtőútjaim során eljuthattam a határon túli magyarság több, mint kétszáz településére. A számok nyelvén: csak 1992-ben például hetven helyszínen dolgoztam, s a 2008 óta eltelt időszakban is több mint háromszázötven helyszínen készítettem felvételeket. Filozófiám szerint a színpadon olyan népzenét ’merek’ előadni, aminek tájegységén személyesen is megfordultam, s találkozhattam a magyarok és a szomszéd népek zenei kultúrájának hagyományőrző képviselőivel. Eközben persze nemcsak magát a zenét, hanem a hozzá tartozó adatközlőt, az embert is megismertem. Természetesen a mások által gyűjtött hangfelvételek is forrásértékűek számomra, s okulásomra szolgáltak. (…)

Ezek az utazások mélyen beivódtak a gondolkodásomba, s az érzelmeimre is hatottak. Különösen nagy hatással voltak a benső énemre, állásfoglalásomra, amely a trianoni döntés századik évfordulóján megfogalmazódott bennem. A Tanúhegyek produkcióban jellemzően az ezeken a gyűjtőútjaimon megismert hagyományőrző énekesek, hangszeres előadók, falusi parasztasszonyok, pásztoremberek szerepelnek a Fonó Zenekarral, azzal az együttessel, amelyet barátaimmal negyedszázada alapítottunk. Nem titok, hogy együtt gyakran az előbb említett gyűjtéseim, avagy közös gyűjtéseink zenei anyagát visszük színpadra. Megpróbáljuk a magyar népzenét, illetve a szomszéd népek népzenéjét hagyományhű feldolgozásban tolmácsolni a közönségnek. Hisszük, hogy ebben a közreadásban mély esztétikai tartalom rejlik. Hangsúlyozom a ’mély’ szót, mert, ha van a ’magas kultúrának’ ellentétpárja, s azt a hagyományos műveltség, a népművészet területén kell keresnünk, akkor mindaz, amit ott találunk, nem lehet semmiképpen sem ’alacsony’, csakis ’mélységesen mély’. Mestereinkkel együtt ennek a mélységnek a rejtett dimenzióit szeretnénk feltárni a Tanúhegyek koncertsorozat fellépéseire érkező közönség előtt. Tíz tájegységről hívtunk meg mestereket, akiknek már az utaztatása is komoly logisztikai feladatot jelent.”

Az ötnapos koncertsorozat június 14-én, Székelyudvarhelyen kezdődik, 15-én Csíkszeredában, másnap Marosvásárhelyen, rá egy napra Mérában folytatódik, a turné június 18-án Nagyváradon ér véget.

Információk: ehh.ro

www.hagyomanyokhaza.ro

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb