ErdélyKultúraTörténelemVallás

Megjelent a Művelődés októberi száma

Lapszámajánló

„Az ötvenhatosok példája bármilyen nehéz élethelyzetben kapaszkodót jelenthet, így a mostani, világjárványban is erőt meríthetünk tőlünk-belőlük. Bátorságuk, töretlen akaraterejük és a túlélésbe vetett óriási hitük mindnyájunkat arra ösztönöz és biztat, hogy soha semmilyen körülmények között ne adjuk fel” – írja a Művelődés októberi lapszáma Élet-halál küzdelem című vezércikkében Papp Annamária újságíró, történész.

Enciklopédia rovatában a közművelődési folyóirat bővebb teret szentel az 1956-os magyar forradalom emlékének. Forró-Bathó Ákos, a BBTE történészhallgatója a forradalom kitörésének előzményeit és romániai, ezen belül erdélyi hatásait összegzi 1956 Erdélyben című írásában, A temesvári diáklázadás és elfojtása címmel Mihaela Sitariu temesvári történész pedig a Béga-parti egyetemi központban 1956. október 30-án kitört zendülést és körülményeit vázolja.

Nyitrai Mózes és Nyitrainé Deák Berta

Makkai-Ilkei Ildikó bencédi unitárius lelkipásztor Nyitrainé Deák Berta unitárius lelkész életútja címmel az ’56-os magyar forradalommal együtt érző elődje, Nyitrai Mózesné Deák Berta néhai lelkésznő életét és munkásságát, nem kevésbé meghurcoltatását tárja az olvasók elé, Bálint Róbert Zoltán mészkői unitárius lelkipásztor pedig Nyitrainé fia, Nyitrai-Németh Csongor nyugalmazott lelkész Magam nyomában című önéletírását ajánlja az olvasók figyelmébe.

Az Emlék-Lapok rovat hasábjain Papp Annamária Emlékezés egy hosszú életre címmel a nemrég elhunyt Levey Ferenc besztercei születésű, de Kolozsvárhoz is kötődő közgazdász és statisztikus önéletrajzi emlékezésének második, befejező részét teszi közzé.

A Galéria rovatban Szász Rozália széki közíró Gyönyörű sors címmel Nagy Elek Miklós munkásságát mutatja be.

Budapest VIII., Rákóczi tér, szemben a háttérben a József körút Békési utca – Kölcsey utca közötti szakasza. Forrás: Fortepan

A címlapon Héjja Tamás felvétele látható Vetró András kézdivásárhelyi ’56-os emlékművéről, a hátsó borítón az ’56-os forradalom egyik korabeli, budapesti pillanatképe szerepel a Fortepan gyűjteményéből. A lapszám további képeit és illusztrációit Benkő Levente, Nagy Elek Miklós és Rohonyi D. Iván készítették, a továbbiak köz-, illetve magángyűjteményekből származnak.

A szerkesztőség közlése nyomán

1956-os emlékmű Kézdivásárhelyen – Vetró András alkotása

www.muvelodes.net

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb