CivilszféraKultúraNéprajzSzékelyföld

Népviseletet öltve találkoztak a Homoród-mentén és a Sóvidéken

Idén Szentegyházán és Alsósófalván tartották az ünnepséget

Szombaton Szentegyházán, vasárnap Alsósófalván gyűltek össze a kisrégiók népviseletbe öltözött küldöttei. Tavaly a koronavírus-járvány miatti óvatosságból kimaradt ugyan ez a rendezvény mind a két helyszínen, de most jóval alaposabb felkészülést követően találkozhattak a népviseletek őrzői és viselői.

Szentegyházán reggel tíz órától a Gábor Áron Művelődési Házban a vendégeket és a népviseletbe öltözött csoportokat kürtőskaláccsal és pálinkával várták. Ezt követően a résztvevők a szentegyházi római katolikus templomban egy ünnepélyes szentmisén vettek részt. A mise után a Művelődési Házban sor került az ünnepélyes megnyitóra. Az egybegyűlteket, Lőrincz Csaba polgármester köszöntötte, beszédet mondott Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a rendezvény fővédnöke, valamint Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője, Mile Balázs konzul. A rendezvényt, amelyre 16 településről, mintegy 150 fő érkezett, a házigazda szentegyháziak kulturális műsora zárta.

A Homoród-mentén a 2022-ben soron következő találkozó befogadását Abásfalva és Homoródkeményfalva közösen vállalta.

Feltételezhető, hogy a vasárnapra szervezett program nem kedvez minden esetben, hiszen ilyenkor istentiszteletek és szentmisék zajlanak, de ettől függetlenül a Sóvidék kilenc településéről 89 népviseletbe öltözött lakos jelent meg a gyülekezőn, majd a református templomban tartott istentiszteleten, amelynek hallgatósága közben kiegészült a helyi hívekkel, így a jelenlevők száma bőven meghaladhatta a kétszáz főt is. Ezt követően a Sóvidék Népviseletben IV. találkozó résztvevőiről csoportkép készült, majd a kultúrházban mutatkozhattak be a falvak csoportjai.

Az eseményt közös éneklés, mulatság zárta. A Ráduly Géza által vezetett ötfős zenekar is kibővült menetközben, másik tíz helyi zenész kapcsolódott be az örömzenélésbe; jó barátunk, Dósa Béla prímás, akivel gyakran működünk együtt Székelyudvarhelyről érkezve látogatta meg a rendezvényt és önkéntesen kapcsolódott be a programba.

A Sóvidék Népviseletben következő, immár ötödik találkozási alkalma helyszínéül a községközpont, Parajd biztosít majd otthont jövő esztendőben, amelynek házigazdai szerepét Nyágrus László, a község polgármestere vállalta fel.

Az eseményeket a budapesti Néprajzi Múzeum szakemberei, több televízós-társaság és szerkesztőség munkatársai rögzítették.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet köszöni a Mosoly Egyesületnek, Szentegyháza Önkormányzatának, az Élő Székelyföld Munkacsoport és Egyesületnek, Parajd Község Önkormányzatának, Szentegyháza és Alsósófalva civil aktivistáinak, a lelkészeknek, a zenészeknek, a környék lakóinak a szervezésben és a bonyolításban nyújtott tevékeny közreműködést.

Mindkét helyszínen az alkalomhoz illő hangulatban, örömmel, megfelelő színvonalú dokumentálással, kedvező időjárási körülmények közepette ünnepelhettek közösen az érintettek.

Írásunk a továbbiakban frissül!

Szabó Károly felvételei Alsósófalván készültek

ÉSZM-információ

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb